Trabzon Hurması (Cennet Hurması)
Trabzon hurması diğer adıyla cennet hurmasının faydaları epeyce fazladır. Sonbahar mevsiminde marketlerde yer alan cennet hurmasının bir çok hastalığa da iyi gelmektedir. Bunlardan Başlıcaları sindirim sisteminden kansere varana kadar birçok hastalığa iyi gelen, sarı ve turuncu renkleri bulunur.
Bünyeye birçok faydası olan meyvenin faydaları fazlaca. Birçok vitamini bünyesinde tek başına barındırmaktadır. Antioksidan kaynağı ve güçlü vitaminler barındıran, hastalık seyrinde çeşitli faydaları olan bu meyve vücudun savunma sistemine yardımcı olup metabolizmayı güçlendirmektedir.
Faydaları Nelerdir:
Sağlık için yararlı tüm antioksidanları içerir.Vücudun direncini arttıran tüm vitaminlere sahiptir. Aynı zamanda bu vitaminler vücudun savunma sistemini bozan metaboliklere karşı bünyeyi korur.
Antioksidanlar sayesinde özellikle yaşlılar için göz sağlığı konusunda birebirdir.
Önemli bir C vitamini kaynağı olup vücudu enfeksiyonlara karşı korur ve vücut direncini arttırır.
Potasyum, mangan, bakır ve fosfordan oldukça zengin olan cennet hurmasının faydaları bunlarla da bitmiyor. İçerdiği bakır sebebi ile bağışıklık sistemini güçlendirir, savunma sistemini kuvvetlendirir. Yani vücudu savunan mekanizmaların çalışmasına yardımcı olur. Bakır bileşeni de en az mangan kadar bağışıklığı güçlendirir ve kırmızı kan hücrelerinin yapımını sağlar.
Lif içeriğinin yüksek olması mide ve bağırsak sisteminin çalışmasını sağlar ve bu şekilde kabızlık önlenir. Aynı zamanda irritabl bağırsak sendromunu engeller. Sindirim sistemi için iyidir.
Yüksek lif hipertansiyonu önlerken kalp sağlığını da korur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek hastalıklara karşı koruyucu etki sağlar. Karbonhidrat içeriğinin yüksek olmasından dolayı, şeker hastalığı olan bireylerin günde cennet hurmasının yarısını tüketmesi ideal olacaktır. Diyabetli kişilerin bu konuda dikkatli olması gerekir.
Kilo vermeniz için Liste Başı:
Cennet hurması çok az yağ içeriğine sahip olduğundan kalorisi de düşüktür. Bu bakımdan diyet listelerinin başında gelir.
Hemoroit hastalarına iyi gelir:
Anti hemorajik özelliklere sahip olduğundan hemoroit yaralarında aşırı kanamanın kontrol edilmesinde kullanılır.
Sindirim sistemini düzenler:
Bağırsak hareketleri için gerekli lifleri barındırdığından sindirim sistemini düzenler ve dengeler. Böylece sağlıklı sindirim sisteminin korunmasının yolu açılabilir.
Şeker hastaları için faydalıdır:
Diyabet hastalarının ani açlık hissine karşı içindeki zengin lif sebebiyle açlık seviyelerini durdurmak için güzel bir tercih olabilir.
Hipertansiyon için iyidir:
Trabzon hurması, hipertansiyonu dengeler ve kişilerin rahatlamasını sağlar.
Bağışıklığı kuvvetlendirir:
İyi bir C vitamini kaynağı olduğundan bağışıklık kuvvetlendirir ve düzenli tüketildiğinde bu etki giderek artar. Böylece; soğuk algınlığı, grip ve astım dahil birçok akciğer enfeksiyonlarına karşı kalkan görevi görür.
Kanserle savaşır:
İçeriğindeki A vitamini sebebi ile bu meyve kanserle mücadele eder.
Karaciğeri temizler:
Zararlı oksijen kaynaklı serbest radikalleri temizler ve antioksidan açısından zengindir. Hücre hasarını önler ve bu da sağlıklı bir karaciğer ile sonuçlanır.
Trabzon Hurması ile Yapılan Tatlının Hazırlanışı:
Trabzon hurması tatlısı meyvenin kendi şekeri dışında şeker içermeyen bir tatlıdır. Yazımızda üç çeşit cennet hurması tatlısı tarifi verdik. İlk tarif fırında ve şekersiz, ikinci tarif işe çiğ ve isteğe göre ballı, üçüncü tarif yine çiğ ve tatlı bisküvi ile hazırlanmaktadır.
Malzemeler:
4-5 adet olgun cennet hurması
1 su bardağı süt
3 tane yumurta
1 paket vanilya
Yapılışı:
Hurmalar iyice yıkandıktan sonra ezilerek süzgeçten geçirilir. Üstte kalan kabuklar tatlı yapımı için kullanılmaz. Elde edilen Trabzon hurması püresi içerisine diğer malzemeler karıştırılır ve iyice çırpılır. Elde edilen yeni püre fırın kaplarına bölüştürülür. Kapların yarısına gelecek kadar su fırın kaplarına dökülür. 180-200 dereceye ayarlanmış fırında 20-30 dakika arasında pişirilir. Soğuduktan sonra servis edilebilir. Dilenirse üzerine dövülmüş veya dövülmemiş ceviz, taze antep fıstığı veya fındık, hatta haşhaş yada susam serpilebilir. Kaymak ile de servis edilebilir.
Trabzon Hurması Nasıl Kurutulur:
Trabzon Hurması Bir takım püf noktalarına dikkat ederek evinizde rahatlıkla trabzon hurması kurusu hazırlayabilirsiniz. Bunu hazırlamanız için ihtiyacınız olan şeyler ise güneşli nemsiz bir hava ip ve olgunlaşmış Trabzon hurmasıdır.
Trabzon hurması kurusu, Trabzon hurmasının taze halinden daha lezzetlidir. Güneşte kurutulduğunda sağlık açısından da oldukça faydalı hale gelen Trabzon hurması kurusunun sağlık açısından da çeşitli faydaları bulunmaktadır.
Trabzon hurması kurusunun faydalarından bahsetmeden önce ilk olarak Trabzon hurması nasıl kurutulur sorusunun cevabını verelim.
Trabzon hurması nasıl kurutulur?
Trabzon hurması eğer tam olgunlaşmamışsa iyice olgunlaşmasını ve yumuşamasını beklemeniz gerekir. Sert olarak kuruttuğumuz Trabzon hurmasının hem tadı lezzetli olmayacaktır hem de kuruması zaman alacaktır.
Trabzon hurması eğer yeterince olgunlaşmış ise verdiğimiz aşama aşama kurutma işlemlerini uygulayabilirsiniz.
1- aşama: İlk olarak güzelce yıkayın. Ve kabuk kısımlarını soyun.
2- aşama: Sap kısımlarını koparmayarak. Saplarına düğümler atarak iplere bağlayın.
3- aşama: Tencerenin içerisine şeker ve tarçın ekleyin. Kaynayan şeker ve tarçınlı suya Trabzon hurmalarını 10 sn batırıp çıkartın.
4- aşama: Nemsiz ve güneş alan bir yere Trabzon hurmalarını asarak kurutabilirsiniz. 1 ayın sonunda Trabzon hurmalarınızı ipten asıp tüketebilirsiniz.
Trabzon hurması kurusunun tadının enfes olduğu kadar sağlık açısından da çeşitli faydaları bulunmaktadır. Trabzon hurması kurusunun sağlığımıza olan faydalarından bahsetmek gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz.Trabzon hurması kurusunun faydaları
Kanseri önler
Trabzon hurması kurusu güçlü antioksidan özelliği sayesinde birçok kanser türünün gelişmesine engel olmaktadır. Düzenli olarak mevsiminde tüketilen Trabzon hurması kurusu vücudunuzda kanser gelişmesine engel olur.
Vitamin deposu
Potasyum, mangan, bakır ve fosfordan oldukça zengin olan Trabzon hurması kurusunun 100 gr’ı, günlük mangan içeriğinin %15’ini, günlük bakır içeriğinin ise %12’sini kapsar. Bakır içeriği, bağışıklık sistemi desteklediğinden, savunma sistemini kuvvetlendiren enzim yapısına katılır. Yani, vücudu savunan mekanizmaların çalışmasına yardımcı olur. Bakır da en az mangan kadar bağışıklık sistemi desteklemesinin yanında, kırmızı kan hücrelerinin de yapımını sağlar.
Bağırsakları hızlı bir şekilde çalıştırır
Trabzon hurması kurusu, Lif içeriğinin yüksek olması sebebiyle mide-bağırsak sisteminin çalışmasını sağlayarak, kabızlığı önleyecektir. Mide bağırsakta oluşabilecek iltihabik bağırsak sendromunu engeller.
إرسال تعليق