Manevi Destek Dayanışma
Câsiye Sûresi Fazilet Ve Sırları

Câsiye Sûresi Hakkında

Kur’anı Kerimdeki sıralamaya göre 45. Sûredir. Mesani Kısmı Beşinci Sûreler grubunun ilk Sûresidir. Mekke’de inmiştir. Ancak 14. âyet Medine’de inmiştir. HÂ, MİM’lerin altıncı Sûresidir. 37 âyet olup Duhân Sûresinden sonra nazil olmuştur.

Câsiye Sûresi İsmi

İnsanların, kıyamet gününde karşılaşacakları sıkıntı ve şiddetleri an­lattığı için bu sûreye “Câsiye Sûresi” adı verilmiştir. Şöyle ki, mahlukat hesabı beklerken, korkudan diz üstü çöker. İnsanları, akla gelmeyecek şiddet ve sıkıntılar bürür: “O gün her ümmeti, diz çökmüş görürsün. Her Ümmet kendi kitabına çağrılır. Onlara, “Bugün yaptıklarınızla cezalandırı­lacaksınız” denir. Gerçekten o gün, öyle korkunç bir gündür ki, ondan dolayı çocuklar ihtiyarlar!

Câsiye Sûresi Konusu

Geniş bir şekilde İslâmî inançları, yani Allah’a ve birliğine iman, Kur’an’a ve Hz. Peygamber (ﷺ)’in peygam­berliğine iman, âhirete, öldükten sonra dirilme ve hesabı ele alır. Bu müba­rek sûrenin ağırlık noktası, hemen hemen, Âlemlerin Rabbi olan Yüce Al­lah’ın birliğine dâir delil ve hüccetleri getirmektir.

Câsiye Sûresi  Nüzul Sebebi

Rivayet edildiğine göre Ebû Cehil, bir gece Velid b. Muğîra ile bir­likte Beytullah’ı tavaf etti. Peygamber (ﷺ) hakkında konuştular. Ebu Cehil şöyle dedi: Vallahi, ben onun doğru söylediğini kesin olarak biliyorum. Velid dedi ki: “Sus, bunu nerden anladın?” Ebû Cehil: Ey, Abd-i Şems’in babası! Biz ona, çocukken “Sâdık ve emin” diyorduk. Aklı olgunlaşıp rüşdü kemale erince, ona “yalancı ve hâin” demeye başladık. Vallahi, ben onun doğru söylediğini kesinlikle biliyorum” dedi. Velid, “O halde, onu tasdik edip iman etmekten seni alıkoyan nedir?..” dedi. Ebû Cehil dedi ki: “Kureyş kızları benden, “yenildiği için Ebû Tâlib’in yetimine tâbi oldu” diye söz ederler. Lât ve Uzzâ’ya yemin olsun, asla onun peşinden gitmem.” Bu­nun üzerine, “Hevâsını tanrı edinen ve Allah’ın, hakkı bildiği halde saptır­dığı, kulağını ve kalbini mühürlediği kimseyi gördün mü?” mealindeki âyet indi.

Câsiye Sûresi  Fazileti Ve Sırları

Kim sâlih (güzel, iyi) bir amel işlerse, (bunun sevabı) kendi lehine; kim de kötülük ederse (bunun cezası) kendi aleyhinedir. Sonra (hepiniz) Rabbinize döndürüleceksiniz. (Câsiye Suresi Âyet: 15)

Kim, Hâ-mîm (el-Câsiye) sûresini okursa, hesap günü Allahü Teâlâ onun avretini (utanılacak yerlerini) örter ve korkusunu giderir. (Hadîs-i şerîf-Envâr-ut-Tenzîl ve Esrâr-üt-Te’vîl)

  • Resulullah  (ﷺ) buyurdu ki: “Her kim Casiye Suresini okursa, hesap günü, Allah’u Teala onun hata ve kusurlarını örter ve korkusunu giderir.”(Kadı Beyzavi, Beyzavi Tefsir (Envarut-Tenzil ve Esrarut-Te’vil), 2/391)
  • İftiradan kurtulmak için okunur.
  • Her kim Casiye suresini okursa, Allah’u Teala o kimseyi dünya ve ahiretin her türlü fenalıklarına karşı perdeler.
  • Yolculuğa çıkmadan önce okuyan, sağ selamet evine döner
  • Kaza ve belalardan korunmak ve işyerinde bereket ve zenginlik isteyen kişi, Casiye suresinin 1-4. ayetlerini yılgın ağacından yapılmış bir tahta üzerine yazıp ev veya iş yerine asmalıdır.
  • İstediğini (haram, hayırsız, nefsi ve yanlış istek olmamak kaydıyla) karşısındakine kabul ettirmek isteyen kişi, bir kere Besmele ile beraber Casiye suresinin 7-10 ayetlerini üç kere okuyup avucunun içine okur, daha sonra o kişinin yanına vardığında avucunu yüzüne doğrultursa, dileği olur.
  • Balık avlamaya çıkan kişi, bu surenin 12-13. ayetlerini yazıp balık ağına bağlarsa, bi-iznillah bereketli olur.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi