Manevi Destek Dayanışma

 

Meâric sûresi Fazileti Ve Sırları

Meâric sûresi Fazileti Ve Sırları

Kur’an-ı Kerim’deki sıralamaya göre yetmişinci süredir mufassal sureler kısmının altıncı grubundaki ikinci suredir 44 ayettir. Bu süreye el-Mevâki suresi, Se’ele suresi de denir. Mekke’de nazil olmuştur.

Mekke’de inen ve İslâm inanç esaslarını ele alan sürelerdendir. Kıyamet ve onun korkunç durumlarından; ahiret ve oradaki mut­luluk, bedbahtlık, rahatlık, yorgunluktan, mü’min ve kâfirlerin, hesap ve ebedîlik yurdundaki durumlarından bahseder. Bu mübarek sûrenin, üzerinde durduğu ana konu, Mekke kâfirleri; onların, öldükten sonra dirilmeyi ve haşri inkâr etmeleri ve Hz. Peygamber (ﷺ)’in daveti ile alay etmeleridir.

Bu mübarek sûre, Mekkelilerin azgınlığı, Peygamber(ﷺ)’e itaat hu­susunda inat göstermeleri ve korkutuldukları azap ve uyarı ile alay etmele­rinden söz ederek başlar. Kureyş’in ileri gelenlerinden birinin, yani Nadr b. Hâris’in istediği şeyi, Mekkelilerin taşkınlığına bir misal getirir. Nadr, Allah’ın o acil azabı kendisi ve kavmi üzerine indirmesini istedi ki, ahiretten önce onu dünyada tatsınlar. Bunu, aşırı derecedeki inat ve inkârından dolayı yapmıştı.

Sonra bu sûre, göklerin yarıldığı, dağların uçuşup garip renklerle renk­lenmiş yün haline geldiği o korkunç günde kâfirlerin durumundan söz edip bundan sonra, insan tabiatını anlatmaya geçer. Şüphesiz insan, sıkıntı ânında sabırsızlaşır ve nimete sahip olunca da şımarır, fakir ve yok­sulun hakkını vermez.

Daha sonra sûre, mü’minleri ve onların taşıdığı yüce sıfatları ve üstün ahlâkı anlatır. Yüce Allah’ın, ebedîlik ve Naîm cennetlerinde onlar için hazırlamış olduğu büyük sevabı açıklar. Peygamberle (ﷺ) alay eden ve Naîm cennetle­rine girmeyi arzu eden kâfirlerden söz eder.

Bu mübarek sûre, öldükten sonra dirilme ve hesabın, şüphesiz bir gerçek olduğuna ve Yüce Allah’ın, onlardan daha iyisini yaratabileceğine dâir, Alemlerin Rabbine büyük yemin ederek sona erer.


Nüzul Sebebi

İbn Abbâs’tan rivayet edildiğine göre, Rasulullah (ﷺ) Nadr b. Ha­ris ‘i Allah’ın azabıyla korkutunca Nadr şöyle dedi: “Allah’ım! Eğer bu ki­tap Senin katından gelmiş bir gerçekse, üzerimize gökten bir taş yağdır” Bunun üzerine Yüce Allah, “Bir istekli, inkarcılara gelecek ve hiç kimsenin sayamayacağı azabı istedi” mealindeki ayeti indirdi.

” Her biri nimet cennetine mi sokulacağını umuyor?”

Kurtubi naklettiğine göre müfessirler bu ayetle ilgili olarak şunları söylemişlerdir hazreti peygamber (ﷺ)’ın etrafında toplanıp sözlerini dinliyorlardı. Fakat söylediklerinden yararlanamadıkları için onun yalanlıyorlar, ona yalan isnad ediyorlar ve:

Andolsun ki eğer bunlar cennete gireceklerse biz onlardan önce gireceğiz. Eğer onlara bir şey verilecekse bize onlardan daha çok verilecektir. Diyerek Hz. Peygamber (ﷺ) in Ashabı ile alay ediyorlardı bunun üzerine bu ayeti kerime nazil oldu.

Abdulkadir Geylani Sure Hakkında:

Ey Muhammedî muvahhid! Eğer basiret, anlayış ve ibret ehli isen şuna inanmalı, bilakis görüp müşahede etmelisin: Ahiret hayatı kalıcı ve ebedi hayattır, bilakis var olmakla nitelenmeye layık olan alem odur.

Buna karşılık dünya hayatı gerçek varlığı olmayan gölgeler ve kalıcı olmayan akisler, hakikati olmayan izafetler ve gerçekliği olmayan belirlenimlerdir.

Şu halde dünya hayatında ona uğrayıp geçen gibi yerleşmeli, onda yolcu gibi yaşamalısın. Bilmiyorsun ki, kardeşim, dünya hayatındaki her şey geçici bir gölge ve içerdiği bütün lezzetler ve arzular kayboluveren bir seraptır. Daha ne kadar dünya hayatına ve dünya hayatındaki şeylere asılacak, süs ve eğlencelerinden kâm alacaksın?! Yakında öleceksin ve orada biriktirdiğin şeyler ziyan olup gidecek. Şu halde ahiret için dünyanda hazırlık yap ve azık hazırla.

Dolayısıyla, kaçınılmaz ölüm gelip çatmadan kendi arzunla ölmelisin. Şunu bil ki bu dünya hayatı bir geçimdir; ahiret ise kalıcılık yurdudur.

Mearic Suresi’nin Fazileti Ve Yararları 

Kim Meâric sûresini okursa, Allahü teâlâ ona emânetlerini ve vâdlerini gözetenlerin sevâbını verir. (Hadîs-i şerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)

Her kim akşam yatarken bu sureyi okumayı adet haline getirirse, Allah’u Teala o kimseyi korkulu rüya görmekten ve ihtilam olmaktan muhafaza eder.

Meâric, ma’recin çoğulu olup yükselme dereceleri demektir. Sûrede, kıyâmetin nasıl olacağı ve hâlleri ile Cehennem azâbı bildirilmektedir. (İbn-i Abbâs, Taberî, Râzî)

Hangi mümin sureyi sürekli zikrederse, Yaradan ; o mümin için sözünde duran ve emanete sahip çıkan insanların kazandığı sevap gibi hanesine sevap yazar.

Mearic Suresini sürekli zikreden, er yada geç başarıya ulaşır,

Sureyi bol bol zikreden kıyamet korkularından kendini uzak hisseder.

Allahü teâlâ Meâric sûresinde meâlen buyuruyor ki:

Melekler ve ruh oraya (arş-ı ilâhîye) bir günde varırlar. Bu günün uzunluğu (dünyâ senesi ile) elli bin senelik yoldur. (Âyet: 4)

Kim Meâric sûresini okursa, Allahü teâlâ ona emânetlerini ve vâdlerini gözetenlerin sevâbını verir. (Hadîs-i şerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)

Başarıya ulaşmak için 180 defa okunur.

Her kim akşam yatarken bu sureyi okumayı adet haline getirirse, Allah’u Teala o kimseyi korkulu rüya görmekten ve ihtilam olmaktan muhafaza eder.

Kıyamet korkularında nemin olmak için 10 kere okunur.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi