Manevi Destek Dayanışma

 

Hakka suresi Fazilet Ve Sırları


Hakka Suresi Hakkında

Kur’an-ı Kerim’deki sıralamaya göre 69. süredir. Mufassal sureler kısmının 6. grubundaki birinci suredir. 52 ayettir. Hakka sûresi Mekke’de inen sûrelerdendir.

Hakka Suresinin Konusu

İman ve inancı yerleştirme hususunda Mekke’de inen diğer sûrelere benzer. Kıya­metten, onun korkunç ve şiddetli durumlarından; Ad, Semûd, Lût, Firavun, Nuh ve yeryüzünde fesat çıkaran diğer azgın kavimler gibi, peygamberleri yalanlayan kavimlerden ve bunların başına gelenlerden bahsederek birçok konuyu ele alır. Aynı şekilde bahtiyar ve bedbaht kimselerden bahseder. Fakat sûrenin üzerinde durduğu ana konu, Kur’an’ın doğruluğunu ve onun, hakîm ve alim olan Yüce Allah’ın kelamı olduğunu; Rasulullah (s.a.v)’in; sapıkların itham ettiği şeylerden uzak olduğunu göstermektedir.

Bu mübarek sûre, kıyametin korkunç durumlarını, onu yalanlayanları ve Yüce Allah’ın kâfir ve inatçıları nasıl cezalandırdığını anlatarak başlamaktadır. Sûr’a üfürüldüğünde meydana gelecek olan, dünyanın harap olması, dağların dağılışı ve göklerin yarılması gibi korkunç ve feci olayları anlatmaktadır.

İyilerin ve kötülerin durumu bu şekilde anlatıldıktan sonra, Rasûl’ün ve Allah tarafından getirdiklerinin doğruluğuna ve Kur’an’ın sihir yahut kâhinlik, olduğunu iddia eden müşriklerin iftiralarının reddine dair vurgulu bir yemin gelir. Kur’an’ın doğruluğuna ve Peygamber (a.s.)’in, vahyi indiği gibi tebliğ ettiği hususundaki güvenilirliğine dair kesin delili anlatır. Bunu, kalbi titretecek ve konunun korkunçluğundan dolayı ruhlarda korku ve heyecan uyandıracak tasvirle dile getirir. Kur’an’ın yüceliğini ifade ederek ve onun, mü’minler için bir rah­met ve kâfirler için de bir pişmanlık olduğunu açıklayarak sona erer.

Bu sure dehşet ve korku salan bir suredir. Din ve akide İşi son derece katı ve kesindir. Ciddiyetsizlik ve şakaya yer yoktur. O Hem dünya hem de ahiret konusunda ciddidir. Allah’ın ölçü ve hesabı da ciddidir. Şu veya bu konuda az veya çok Umursanmayacak bir tarafı yoktur. Kimden gelirse gelsin din konusunda gösterilecek bir umursamazlık Allah’ın gazabına uğramaya sebep olur .

Hakka Suresinin Nuzül Sebebi:

Sûre-i Celîlenin tamamı Mekke’de ve Mülk Sûresinden sonra nazil olmuş­tur. İbnu’l-Cevzî bunda icma olduğunu söyler. Ayetlerinin adedi, elli ikidir.

12. Ki bunu sizin için bir öğüt ve ibret yapalım ve anlayışlı kulaklar anlasın diye.

Ebû Bekr et-Temimî, Abdullah b. Muhammed b. Cafer’den, o el-Velid b. Ebân’dan, o el-Abbas ed-Devrî’den, o Bişr b. Adem’den, Abdullah b. ez-Zübeyr’den, o Salih b. Heysem’den, o da Büreyde’den şunu dediğini bize haber verdi: “Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:  “Umulur ki, Allah sana yaklaşmamı, senden uzaklaşmamamı, sana öğretmemi ve senin ezberlemeni bana emreder. Ve Allah için senin ezberlemen haktır.” Bunun üzerine Allah Teala bu ayeti indirdi.”

38- Hayır, yemin ederim ki gördü­ğünüz şeylere 39- Görmediğiniz şeylere de; 40- Muhakkak ki o şerefli bir elçinin okuduğu sözüdür.

Mukatil dedi ki: Bunun sebebi Velid b. Muğire’nin, Muhammed bir sihirbazdır. Ebu Cehil’in, bir şairdir. Ukbe’nin, bir kâhindir demeleridir. Yüce Allah da: “Hayır, yemin ederim ki…” (38-40. ayetler) buyruklarını indirdi.

Abdülkadir Geylani ve Hakka Suresi Hakkında:

Ey hakka’lyakin mertebesini Kendinde gerçekleştirmiş Muhammed’i muvahhid! Allah seni o mertebede yalpalamadan kalanlardan kılsın. (Amin) Yapman gereken şudur; Kur’an’ın sembolik anlamları üzerinde düşünmeli ve ona yerleştirilmesi sırları ortaya çıkartmak için kafa yormalısın. Ancak bunu bütün vesvese ve kuruntulardan boşalmış hakim ve alim katından bir destek olmaksızın bulanık görüşler ve anlayışla Kur’an’a dalan rüya ehli kimselerin taklidinden hasıl olan bulanıklardan arınmış bir kalple yapmalısın. Kur’an’a; uyanık, bütün meşgalelerden temizlenmiş, örflerinin anlayışına göre Kur’an’dan kil ü kal ile yetinen zahir ehlinin içine düştüğü sapıklardan uzaklaşmış bir kalp ile yönelmelisin. 

Kur’an’daki sözcüklerin dış anlamları ile yetinmemeli ve hakka’l yakin mertebesine ulaştıran Marifet ve hakikat incileri ile dolu olan denizin dalgalarına dalmaksızın kendini o dış anlamlarla sınırlandırmamalısın. 

Zikredilen şekilde ona dalar ve kabiliyetin ölçüsünde ondan İnci mesabesindeki faydalı bilgileri çıkarırsan, O zaman “Şüphesiz o hakka’l-yakindir.” demeyi ve şu ilahi hitabın muhatabı olmayı hak edersin “Yüce Rabb’inin ismiyle tesbih et” Geylani tefsiri 

Hakka Suresi Fazilet Ve Sırları

  • Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Hakka Suresini (vird olarak) okursa, Allah’u Teala, onu (kıyamet gününde) kolay bir hesapla hesaba çeker.” Ebu Suud Efendi, Ebû Suud Tefsiri (İrşâdü Aklis-Selim), 9/28
  • Ahiret mutluluğuna ermek için 71 defa okunur.
  • Her kim Hakka suresini okursa, başından ayaklarına kadar nur olur.
  • Bu sure yazılıp bir su içerisine bırakılması ve yeni doğan çocuğun ağzına bu sudan sürülmesi, ileride çocuğun zeki olmasına tesir eder.
  • Düşmanı uzaklaştırmak için okunur.
  • Bu sure yazılıp, hamile bir kadının boynuna asılır ise, karnındaki cenin her türlü tehlikeye karşı muhafaza edilir. Çocuk zeki olur.
  • Hasımlarınızı , Hakkınızda kötülük düşünenleri şahsınızdan uzak tutmak için Hakka Suresini bol bol okuyun,
  • Kim Hâkka sûresini okursa,Allahü teâlâ onun hesâbını kolay eyler. (Hadîs-i şerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi