Manevi Destek Dayanışma

 

Ada Soğanı (Scillae Bulbus)

Ada Soğanı (Scillae Bulbus)

(Ayı soğanı, Beyaz soğan)

Ada Soğanı, Güney Asya ve Balkanlar bölgesinin güney kesimlerinde yetişen, genellikle 50-150 cm arası boyutlara ulaşabilen Zambakgiller familyasından bir bitki çeşididir. 

Ada Çayı bitkisinin uzun ve sivri gibi gözüken yaprakları mevcuttur. Yeşil ve beyaz damarlı çiçeklere sahiptir. Bitkinin soğan yaprakların en alt kısmında bulunur ve zehirlidir.

Ada soğanı içindeki maddeler

Tanen •Şekerler •Organik asitler •Müsilaj •Saponin Kalsiyum oksalat

Ada soğanı yan tesiri: 

Tazesi zehirlidir. Yukarıda sayılan maddelerin bazıları insan vücuduna yararlı olabilir (saponin, tanen, müsilaj ve çok sayıda glikozit maddesi) ama diğer maddeler ise çok zararlıdır.  Böbrek hastaları kesinlikle kullanmamalıdır. Böbrek taşlarını tetikleyebilir ve sancıların artmasına sebep olabilir.

Ada soğanı Kullanılışı ve hazırlanışı: 

Ada soğanı pişirilerek kullanılır. Ada soğanı bitkisinin soğan kısımları Sonbahar mevsiminde toplanır. Soğanların orta kısımları ince ince dilimlenir ve nemden uzak bir mekan da kurutulur. Kurutulmuş soğanlar iyice dövülerek toz haline getirilir ve genellikle bal, sirke, zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılır.

Ada soğanı şifası:

1) Kalp kuvvetlendirici : Pişmiş ada soğanından 10 gr., oğul otu 20 gr., kediotu 20 gr. karıştırılıp kaynatılır ve balla tatlandırılarak 1’er çay bardağı içilir. Kalp hastalarının vücudunda biriken suyu boşaltır.

2) Romatizma : Pişirilmiş ada soğanı ile romatizmalı yerler masaj yapılır.

3) Kulunç ağrıları : Pişirilmiş ada soğanı ile kulunç ağrılarının olduğu yerlere masaj yapılır,

4) İltihaplı bölgelere iyi gelir, iltihabın azalmasında etkilidir.

5) Bağırsakları daha çok çalıştırır ve yumuşatır, idrar sökücü etkisi vardır.

6) Saçkıran tedavisinde etkilidir, hatta saç çıkartıcı etkisi olduğuna inanılır.

7) Nefes darlığını azaltır.

Ada soğanı hakkında tavsiye

Baharatçılarda kolaylıkla bulunur. Ada soğanı zehirli bir bitki olduğundan dolayı dikkatli kullanılmalıdır.  Bu konularda uzman yardımı alınması en doğru olanıdır. Allah muhafaza zehirlenme yaşanabilir. Ada soğanı normal soğana benzer.  Pişirerek kullanınız, haricen kullanınız.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi