Manevi Destek Dayanışma

 

Lavanta Bitkisinin Faydaları

Lavanta Bitkisinin Faydaları

Diğer İsimleri :

Lavandula, Lavandar, Lavande

Lavanta Hakkında Bilgi : 

Lavanta bitkisi, aynı zamanda nane, biberiye, adaçayı ve fesleğen gibi, Lamiaceae familyasına ait olan bir bitkidir. Lavanta Ortalama 60 cm ile  en çok 1 metre yüksekliğine kadar boyu olabilir. Lavanta, koşullar uygun olduğu sürece 20 yıla kadar yaşayabilen çok yıllık bir bitkidir. Gövdesi dört köşe kesitli, yeşil renkli ve hoş kokulu, güzel, yarı çalımsı, aromatik çiçekli bir bitkidir. 

Yaz aylarında açan, çok kokulu, lavanta mavisi renkli çiçekleri vardır. Yüksek miktarda uçucu yağ içeren mor renkli çiçekler üretir. Lavanta esansiyel yağı dünya çapında tanınan saygın bir üründür. Esansiyel yağın tıbbi ve başka kullanımları da vardır. Kayda değer antiseptik ve antimikrobiyal etkisi, toksisitesi çok düşük olan esansiyel yağı üretir. Lavanta çiçekleri nektar bakımından oldukça zengindir ve yüksek derecede arıların veya diğer polinatör böceklerin dikkatlerini üzerine çekmektedir.  Lavanta çiçekleri kesilip kurutulduktan sonra aromatik koku endüstrisinde kullanılır. Aynı zamanda lavanta süs bitkisi olarak ta yetiştirilir.  

Anayurdu Akdeniz havzası olan lavantanın 20 kadar türü vardır. Bu türlerden bazısı ülkemizde de yetişmektedir.

İçindekiler:

Uçan yağ – Lialylacetat – Linalool – Camarin – Tanen

Toplanması – Saklanması :

Drog olarak kullanılan çiçekler, Temmuz-Ağustos aylarında henüz tomurcuk halinde iken toplanmalıdır. Saplarıyla birlikte toplanan çiçekler, demet halinde bağlanıp gölge bir yere asılarak kurutulur. İyice kuruduktan sonra çiçekler saptan ufalanarak ayrılır.

Kullanıldığı Yerler :

Lavanta esansı (lavanta yağı) parfümeri endüstrisinde önemli bir hammadde olarak kullanılır. Ayrıca küçük keseler içinde aralarına yerleştirildiği çamaşırlara çok hoş, iç açıcı bir koku kazandırır. Uykusuzluk çekenler, lavanta içerikli yastıklar kullanmayı denemelidirler.

Yan Tesiri:

Normal şartlarda herhangi bir yan tesiri yoktur. 

Şifası ve Faydaları :

Lavanta çiçekleri çamaşır içine küçük torbacıklara konulur ise kokusuna güve yaklaşmaz.

Stresle ilgili baş ağrılarında etkili bir iyileştiricidir.

Lavanta kokusu hoştur, ama haşereler bu kokudan hoşlanmaz. Buda Allah’ın bir lütfudur. Ev doğal lavanta Kokusu ile dezenfekte edilir, Ya da lavanta çiçekleri halı, kilim altına serpilir, ya da 1 litre suya 50 veya 100 gram lavanta atılıp camlar kapatılarak su uçana kadar kaynatılır.

İştahı açar, sindirimi kolaylaştırır.

Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Lavanta çiçeği nane ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak yemek aralarında içilmelidir.

Lavanta kaynatılıp sık sık baş yıkanırsa, baş ağrısı, bit, pire, konak, kepeğe karşı şifalıdır.

Depresyonla ilgili aşırı sinirlilik durumunda yatıştırıcı olur. Lavanta çiçeği ıhlamur ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak  içilmeye devam edilmeli

Lavanta yağı biraz pamuk yardımıyla yüz temizlenirse akneli cildi temizler. 

Lavanta çiçeği kaynatılıp iyi olmayan yaralara lapa olarak vurulursa iyi gelir.

Uykusuzluk halini gidermesi için, oğul otu ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılır gece yatmadan 1 veya 2 saat önce içilmeye devam edilir. 

Lavanta Yağı zeytinyağıyla karıştırılıp romatizmalı veya ağrıyan yere sürülüp elle hafif masajlar yapılırsa, burkulma ve kırık yerlerinin ağrılarında rahatlatıcıdır.

Mide ağrısına ve gastrit rahatsızlığında balla tatlandırılarak içilirse iyi gelir.

Kusma refleksini bastırır.

Boğaz iltihabı için  aynı terkip gargara yapılırsa ve içilmeye devam edilirse iyi gelir.

Lavanta, ıhlamur ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak aç karnına içilirse zayıflatır.

İdrar söktürücüdür. Böbrekleri temizler.

Kullanım Şekli :

Çay : Kurutulmuş sürgün ve çiçeklerden 1 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek ve 10-15 dakika süreyle demlenerek çay elde edilir. Bu çaydan, günde üç kez birer bardak içilir.

Banyo : 60-70 gr lavanta çiçeği, 2-3 litre suya eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtılır, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir. Banyo süresi 15-20 dakikadır. Bu banyolar özellikle, kan basıncı düşük olan kişileri rahatlatır, canlılık kazandırır. Sinirli kişiler, dengeleyici bir rahatlığa kavuşur.

Tavsiye:

Lavantanın haşereleri kovucu etkisi, kokusunun insanlara hoş gelmesi, saç ve cilt bakımında kullanılmasının yanı sıra sinir sistemini, içince rahatlatma etkisi ile insana baharı hatırlatan ve ferahlık şifalı bir bitkidir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi