Manevi Destek Dayanışma

 

Gül

Gül

İçindekiler:

Mazı asiti, taneni, uçan yağ, çeşitli glikozitler, boya Geraniol, rodino, eugenol citronel, feniletilalkol, pektin, gallik asid, anthocyanin, quercitrin, nikotinamid.

Gülgiller familyasının örnek bitkisidir. Pek çok gül türünün anayurdu Asya’dır. Fakat gösterişli çiçekleri nedeniyle neredeyse tüm dünyada yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de yetişen 25 kadar yabani türü vardır. Oysa, kültür bitkisi olarak yetiştirilen türleri çok daha fazladır. Rosa cinsinden 100 kadar türü olan ve genelde kışın yapraklarını döken, çok yıllık dikenli çalı, ağaççık ya da tırmanıcı bitkilerin adı Gül’dür. 

Bitkinin ilkbahardan başlayarak sonbahara kadar zaman zaman açıp biten beyaz, pembe, kırmızı, turuncu ve sarı çiçekleri vardır. Güneşli, yarı gölgeli ama rüzgarsız yerleri, suyu iyi akıntılı, killi ve bitek toprakları seven gül, tohumuyla ve daha çok gövde çelikleriyle çoğaltılır.

Gülün Yan tesiri:

Bilinen bilinen herhangi bir tesiri yoktur.

Gülün Şifa Ve Faydası :

1) Anjin, boğaz iltihabı: Gül çiçeği ve yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak gargara yapılır ve bu çaydan içilmeye devam edilir. Suyu ile gargara yapılırsa bademcik rahatsızlıklarını geçirir.

2) Kan temizleyici: Gül çiçekleri ve yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

3) Baş ağrısı: Gül yaprakları, Selvi kozalağıyla kaynatılıp başa ve yüze sürülür. Bu çay, balla tatlandırılıp içilmeye devam edilir.

4) Ağız içi yaralar: Gül çiçeği kaynatılıp balla tatlandırılarak gargara yapılır ve bu çaydan içilmeye devam edilir.

5) Göz kızarıklığı: Gül çiçeği kaynatılıp gözler pansuman yapılır.

6) Deri bakımı: Gül çiçeği, az suda kaynatılıp süzülür, balla krem yapılıp cilde sürülürse, cildi canlandırır, temizler.

7) Ter kokusu: Gül çiçekleri kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.

8) Kızamık: Gül, kaynatılıp süzülür, kızamık çıkaran çocuğa pamukla sürülür.

9) Tıkanık çözücü: Gül çiçeği kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilirse, dalak ve karaciğerdeki tıkanıklığı çözer.

10) İshal kesici: Gül çiçekleri kaynatılıp balla tatlandırılıp soğuk olarak içilmeye devam edilirse, İshali keser bağırsaklara rahatlık verir.

Gül Yağının Faydaları :

Cilde canlılık kazandırarak gerginleştirir, ciltteki doğum lekelerini alır. Makyaj temizliğinde kullanmak için mükemmel bir temizleyicidir. Alerjik ciltler için kullanılabilecek doğal bir üründür. Gül yağı gül suyunun aksine hafif müshil etkisindedir. Kabızlık için doğal bir çare olarak önerilebilir. Göz nezlesine ve kanlanmalarına iyi gelir.

Gül Reçelinin Yapılışı :

2 su bardağı taze gül taç yapraklarını, 2 bardak şeker ile karıştırın. 1 bardak su ile kısık ateşte 1-2 saat pişirin. İnmesinden biraz evvel yarım limonun suyunu katın. Gül reçeli olarak yiyebilirsiniz. Hafif sindirim sistemi iltihaplarına, romatizma, eklem iltihaplarına iyi gelir.

Çay Hazırlama :  

Kurutulmuş ve saklanmış taç yapraklarından 2-3 tatlı kaşığı üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek bir çay hazırlanır. Çaydan günde üç kez birer bardak içilir. Göz banyoları ve yaralar için de yapılan çay dıştan uygulanır.

Tavsiye:

Süs olarak yetiştirip de şifasını bilmediğimiz bir nimet de güldür. Gül, sabrın rumuzudur. Gülün reçeli mideyi kuvvetlendirir. Gül esansı iyi bir kokudur. Evimizin önünde de bir eczane varmış, haberimiz yokmuş. 

Bir demet reyhan verseler bir bülbüle Koklamaz onu yine gider dikenli bir güle


Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi