Manevi Destek Dayanışma
İhlâs sûresi'nin Fazilet ve Sırları



İhlâs sûresi'nin Fazilet ve Sırları


Bismillahirrahmanirrahim 


ihlâs Suresi'nin Fazileti ve Sırları


İhlâs suresi Hakkında

Kur’an-ı Kerim’deki sıralamaya göre 112. suredir. Mufassal sureler kısmının on beşinci grubundaki onuncu suredir. Dört ayetten oluşmaktadır. Mekke’de nazil olmuştur. İhlas Suresi hakkında pek çok rivayet hadis kitaplarında yer aldığı gibi bu kısa sure Kuran’ın üçte birine denktir. Bu sure İslam’a ait Tevhid inancının bir ispatıdır. Ayrıca bize Allah’ı tanıtmaktadır.

İhlâs sûresi Konusu

İhlâs sûresi Mekke’de inmiş olup bir ve tek olan Allah’ın sıfatlarından bahseder. O, kemal sıfatlarım kendisinde toplayan, daima kendisine başvu­rulan, hiçbir şeye muhtaç olmayan, noksan sıfatlardan, cinsi ve benzeri ol­maktan uzak olan Allah’tır. Bu sûre, aynı zamanda, teslise inanan Hristiyanları ve Allah’ın evladı ve nesli olduğunu iddia eden müşrikleri reddeder.



İhlas suresinin nüzul sebebi:

İmam Ahmed bin Hanbel Ubey b. Kab’dan rivayetle Müşrikler peygamber (sa)’e: ”Ey Muhammed! Bize Rabbinin soyundan bahset” dediler. Bunun üzerine Allah’u Teala: ”Deki o Allah tektir Allah’tır Samed’tir.  o doğurmamış ve doğurulmamıştır. Hiçbir şey ona denk değildir.” ayetlerini indirmiştir. 

İhlas suresinin fazileti:

Buhari’nin Ebu Said’den rivayet ettiğine göre bir kişi diğerinin bütün gece boyunca tekrarlayarak İhlas suresini okuduğunu işitti. Sabah olunca Resulullah (sa)  gider ve bütün gece İhlas okumasını arz ederek durumu Hz Peygamber’e haber verir. Hz. Peygamber (sav)’de: ”Hayatım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki; bu sure Kuran’ın üçte birine denktir.” buyurmuştur. (Buhârî, “Tevhîd”, 1). 

Buhari’nin Hz. Aişe (R.Anha) dan rivayet ettiğine göre Hz. Peygamber (sav) bir kişiyi bir Seriyenin  reisi olarak gönderdi. O kimse beraberindekilere namaz kıldırırken okuyuşunu daima İhlas suresi ile bitirdi. İşlerini  görüp döndükleri zaman bunu Peygamber Efendimize anlattılar. O da: ”Bunu niçin yaptığını ona sorun bakalım” buyurdu. o sahabeler sordular. O:” Çünkü bu süre Rahman’ın sıfatı ve tarifidir bende bu nedenle onu okumayı seviyorum dedi. Bunun üzerine Hz Peygamber sa.: ”Ona haber verin Şüphesiz Allah da onu seviyor” buyurdu. Allah Allah yarabbi 

İbn-i kesir şöyle der: ”İmam Ahmed b. Hanbel, sehl b. Muaz b. Enes el-Cüheni’den naklettiğine göre Resulullah Şöyle buyurmuştur: ”Kim İhlas suresini sonuna kadar 10 kez okursa Allah ona cennette bir köşk yaptırır.” Hz. Ömer dedi ki ey Allah’ın Resulü Öyleyse çokça okuruz. bunun üzerine Rasulullah (Sav): ”Ne kadar okursanız okuyun Allah’ın köşkleri daha çok ve daha güzeldir.” buyurdu.

Yine Hz. Peygamber, sevdiği için bu sureyi her namazda okuyan bir sahabeye, “Onu sevmen seni cennete götürür” müjdesini vermiştir (Tirmizî, “Fezâilü’l-Kur’ân”, 11, “Tefsîr”, 93; diğer hadisler için bk. İbn Kesîr, VIII, 539-546).

Peygamber (sav) İhlas Felak ve Nas surelerini avuç içerisini okuyarak bütün vücuduna sıvazladı bununla hem sığınma yaptığı gibi hem de vücudunun Şifa bulmasını dilerdi. Hz. Peygamber ihlas ve Muavvizeteyn surelerini sabah ve akşam 2 defa olmak üzere üçer kez okunup vücudunu sıvazladığın da seni her şeyden korur ifadesini zikretmiştir.

Ashab-ı kiramdan birisi; “Yâ Resûlullah! Kur’ân-ı Kerîm’in en faziletli sûresi hangisidir?” diye sordu. Resûlullah efendimiz; “îhlâs sûresidir” buyurdu.

Enes bin Mâlik diyor ki: Resûlullah efendimiz birine; “Ey falan, evlendin mi?” diye sordu. O kişi; “Hayır, yâ Resûlullah! Hem benim evlenecek bir şeyim de yok.” dedi. Peygamber efendimiz; “İhlâs suresini bilmiyor musun?” buyurdu. O zât; “Evet, biliyorum” dedi. Peygamber efendimiz; “O sûre Kur’ân-ı Kerîm’in üçte birine denktir.” buyurdu.

Birisi fakirlikten ve geçim sıkıntısından Peygamberimize şikayette bulundu. Peygamber efendimiz ona; “Evine girdiğin vakit, kimse varsa selâm ver, kimse yoksa kendine selâm ver ve bir defa îhlâs suresini oku!” buyurdu. O kimse Peygamber efendimizin bu emirlerini yaptı. Allahü Teâlâ ona öyle bol rızık verdi ki, komşularına dağıtmaya başladı.

İhlas Suresi’nin fazileti hakkında çokça zayıf hadis mevcuttur. 

İhlas Suresinin Sırları

  • İhlas suresi; Çok okuyanın Ölüm acısını hafifletir.  Allah dostlarından olur. Şeytanı kaçırır. Kulunu Allah’a yaklaştırır.
  • Yolculuğa çıkarken 11 defa İhlas okuyanı ALLAH onu evine dönünceye kadar korur.
  • Yatsı namazından sonra 2 rekat namaz kılar ve her rekatta Fatiha ile 20 İhlas okursa ALLAH onun için Cennette 2 saray yapar.
  • Günde 1000 defa okuyanın vücudu kabirde çürümez
  • “Yatağa girdiğinde, Fatiha'yı ve İhlâs suresini okuyan, ölüm müstesna her şeyden emin olur.”
  • “Cuma namazından sonra, yedi defa İhlâs ve Muavvizeteyn yani Felak ve Nâs sûrelerini okuyanı, Allahü Teâlâ, bir hafta kazadan, beladan ve kötü işlerden korur.”
  • Ahmed bin Hanbel buyurdu ki: “Kabristana girince, Fâtiha, Felak, Nâs ve İhlâs sûrelerini okuyunuz. Sevâbını meyyitlere gönderiniz! Sevâbı hepsine ulaşır.”
  • İhlas, Felak, Nas ve Fâtiha sûrelerini her gün üçer kere okuyan, malını, canını çoluk çocuğunu bütün belalardan muhafaza eder.”



İhlas suresinin meali:

1- Deki: “O Allah tektir

2- “Allah’tır Samed’dir

3- O doğurmamıştır Ve doğrulmamıştır

4-  Hiçbir şey ona denk değildir.

İhlas Suresi Hakkında Geylani Tefsiri :

Geylani İhlas Suresi için tevhidi zati hakkın isim ve sıfatlarının kemalini keşfettikten sonra bütün azmini gayretini Esmaül Hüsna’nın ve Evsaf-ı uzmasının incelikleri hasebince Cenab-ı Hakkın kendisinden feyezan eden Nimet ve ihsanlarını elde etme tarafına yönelmeli, o uğurda harcamalısın. Ayrıca akılları ve fikirleri hayrette bırakan şaşkına çeviren Cenabı Hakkın mutlak kudretinin eserlerini mücadele etmelisin.

Sakın  ha sakın bir göz açıp kapayıncaya kadar dahi olsa Allah’u Teala’dan gafil olma böyle bir şey seni uzun bir hasrete düşürür. Hayatının her anında aldığın ilahi nefeslerden her bir nefes Allah’u Teala’nın yarattığı harkuladelikleri sonsuz ve muhkem hikmetleri beraberinde getirmektedir.

Öyle Ki, o onların veya o mükemmellik ve güzelliklerin bir benzeri ne gelmiştir ne daha da gelecektir. Fırsatı ganimet bil ilahi hoş kokuları ilahi meltemleri gözet onlardan başka bir şeyle meşgul olma. Cenabı Hak bizleri kendisinden gelen nefhaları güzel kokulu esintileri gözetleyenlerden eylesin. Onun Canibinden gelen o güzelim kokulu esintileri, lütuf ve ihsan dolu meltemleri koklayanlardan kılsın. Abdülkadir Geylani Tefsiri s.580

 

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi