Manevi Destek Dayanışma

şeytan


Şeytan

Bismillahirrahmanirrahim

Kur’an-ı Kerim’de, düşmanlığından sakınılması gerektiği belirtilen varlıktır Şeytan. Meleklerin yanında Azazil veya Haris olarak adlandırılan bir varlık olduğu bilgisi mevcuttur. Şeytan hayırdan ümit kesme ve pişman olma anlamlarını da ifade eder. 

Şeytan, Yüce Yaratıcının emrini ilk olarak reddetmiş, gazaba uğramış ve müflis durumuna düşmüştür. Bu sebeple kendisine iblis ismi verilmiştir. 

Meleklere: “Adem’e secde edin” demiştik. İblisten başka hepsi secde etmişti. O, cinlerden idi. Rabbinin buyruğu dışına çıktı. Ey insan oğulları! Siz Beni bırakıp onu ve soyunu dost mu ediniyorsunuz? Halbuki onlar size düşmandır. Kendilerine yazık edenler için bu ne kötü değişmedir!” Kehf:50

İbni Abbas’tan mervidir. Meleklerin (cin) diye bir kabilesi vardı. İblis o kabiledendir. İblis dünya ve göğün meleği kılındı. Cennet hazini idi daha sonra yerle gök arasında vesvese yayma işi ile meşgul oldu. Kuranda ateşten yaratıldığı belirtilmiştir.

“İblis: “Ben ondan daha üstünüm. Beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın “dedi. Sad:76

Yeryüzünün İlk Sakinleri:

Yeryüzünü ilk sakinleri cinlerdir. Yeryüzünü ifsat etmeye ve kendilerine gönderilen peygamberi öldürüp cinayetler işlediler. Allah cc. Onların üzerine İblis ve arkadaşlarını gönderdi. Onları deniz adalarına ve dağların eteklerine kadar sürdü. İblis bu işi başarınca mağrurlandı kimsenin yapamadığı işi yaptım dedi.

İblis kendini insanoğlundan üstün görerek kibir, küfür ve hasedinden dolayı kovulanlardan oldu

“Allah: “Yerilmiş ve kovulmuş olarak oradan çık! Andolsun, onlardan sana kim uyarsa, hepinizi cehenneme dolduracağım” dedi. Araf 18

Şeytan kalp sahasına girer, oradan kalbe vermek istediği vesveseyi verir. Böylece vesvese kalbe direk vasıl olur. O sadece insanların değil Cinlerinde göğüslerine vesvese verir. “Allah’ım kalbimi zikrine mani olacak vesveselerden beri kıl, benden şeytan vesveselerini tart et”.

Şeytanlar boyun ve sırt kısmından gelirler ve oradan nüfuz ederler. Vesvasıl hannas olan baş kısmında bir yılan gibi sarılır kişiye devamlı vesvese verir kul eğer Allah cc. Anarsa susar ne zaman zikirden beri olursa vesvese vermeye devam eder.

“Şeytan kalbe sarkıntılık yapar. O kalbin sahibi Allah cc. Zikrederse sarkıntılık biter zararı dokunmaz. Onu kalpten ancak kelime-i tevhit tart edebilir.”

Sizden biriniz yıkandığı yere bevl etmesin (İdrarını yapmasın) çünkü vesvasın ammesi ondandır.” Burada musallat olan şeytan el-velehandır.

Namaz esnasında kıraatte beni rahat bırakmıyor diye şikayette bulunan sahabeye peygamber efendimiz sav. Şöyle buyurdu; o Hanzab denilen şeytandır. Onu hissettiğin zaman ondan Allah’a sığın ve soluna üç kere üfür. Resulullah’ın emrini dinledim ve Allah bana benden onu giderdi.”

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi