Manevi Destek Dayanışma

 

El-A’lâ (C.C.) Esması




El-A’lâ (C.C.) Esması

El-A’lâ, anıldığı hususta ötesi olmayan, ulaşılabilecek son nokta, en üst, en yüce, tek yücedir. 

Allah’ın ululuk ve yüceliğini akıllar kavramaktan acizdir. Allahu Teala her varlığı etkileyendir. Bütün varlıklar O’nun bir eseri ve etkilenenidir. Bu yüzden O, bütün varlıklardan daha üstün ve yücedir.


سَبِّحِ اسْمَ رَبِّكَ الْاَعْلٰىۙ 

Sebbihi-sme rabbike-l-a’lâ

Yüce Rabbinin a’lâ adını tespih et.


O zaman El-A’lâ olan Rab’da, Rablık hususunda daha ötesi olmayan en üst merciyi bize ifade etmektedir.

 Kuranda  El-A’lâ esması 

Yüce Rabbinin a’lâ adını tespih et. “  El-A’lâ / 1 

“ Allah evlât edinmemiştir; O’nunla beraber hiçbir tanrı da yoktur. Aksi takdirde her tanrı kendi yarattığını sevk ve idare eder ve mutlaka onlardan biri diğerine galebe çalardı. Allah, onların (müşriklerin) yakıştırdıkları şeylerden münezzehtir.” Mü’minun / 91

“ O pek yücedir, pek büyüktür…” Bakara / 255,

“ Pek büyüktür, yücedir.” Ra’d / 9

“Ben, sizin en yüce Rabbinizim! dedi.” Nazi’at / 24

“ Ahirete iman etmeyenler için kötü sıfatlar var. En yüce sıfatlar ise, Allah’ındır. O çok güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir.” Nahl / 60

“ O, en yüksek ufukta idi.” Necm / 7

“ O ancak yüce Rabbinin rızasını aramak için verir.” Leyl / 20

El-Ala esmasının ebced değeri ve zikir sayısı ; 111

Bu isim için Müslümanların bilinmesi gereken 

Allah (c.c.) en yüce varlıktır. Kendisinden daha yüce ve öte bir başka bir varlık bulunmayandır. Yücelikte (başka hususlarda da) ortağı, dengi, benzeri …yoktur. Zat itibariyle tek olduğu gibi yücelik itibariyle de tektir. Şanına, ulviyetine yakışmayan her şeyden münezzehtir. Kendisi dışındaki her şey, kendisinin emrinde, hükmünde, aşağısında bulunmaktadır. Zat, sıfat, ef’âl ve esması her türlü şaibelerden münezzeh ve ulvidir. Her türlü ulviliğin kaynağıdır, dilediğini ala kılar.

Mülüman Cenab-ı Hakk’ın şanına ulviyetine, yakışmayan itikatlardan, fikirlerden, ümitlerden, beklentilerden, korkulardan, anlayışlardan, düşüncelerden uzak durmalıdır. Sahip olduklarımızın (ahlak, mal-mülk, çoluk-çocuk, itikat gibi) ulviyet-i Hakk’a yakışır olmasına dikkat etmek. O ulviyetin temsilcisi bir insan olabilmeli. Dostlarımıza ve düşmanlarımıza karşı davranışlarımızda Allah’ın (c.c.) ulviyetine yakışır bir tarz takip etmelidir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi