Manevi Destek Dayanışma

 

El-Hayî (CC) İsmi

El-Hayî (CC) İsmi  

Allah haya sahibidir. O kendisine dua eden kulunun duasını kabul eden ve boş çevirmekten hoşlanmayandır.

El Esmaül Hüsna ile ibadet etmenin onunla dua etmenin kıymetini bilen emir yaratılış ve kulun istek ve ihtiyaçları arasındaki gizli ilişkiyi fark eden bunun gerçekliğini daha iyi kavrar. Bilinmelidir ki her istek ve ihtiyaç kendisine uygun olan üslup ve dualarla istenir. Kur’an ve hadislerde ki duaları incelersek bunun böyle olduğunu görürüz.

O kerem sahibi olandır. Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “ Allah, haya ve kerem sahibidir. Kulun, kendisi için kalkan ellerini boş çevirmekten haya eder.” Tirmizi, 3556.

Allahu Teala kendisinden istekte bulunanların isteklerini vermesi, kendisine yalvaranların ihtiyaçlarını karşılaması, kendi Kerem ve İhsanı ile onları geri çevirmemesi nedeniyle haya sahibi olarak nitelendirilmiştir. Haya kabul gören ve övülen bir ahlaki vasıftır. İnsanlara has her güzel vasfın en mükemmeli ve eksiksiz olanı Yüce Allah’ta bulunur.

Her Müslüman kendisini yaratan Rabbinden utanmalı ve haya etmelidir. Öyle ki Rabbi onu yasakladığı yerlerde görmemeli, emrettiği yerlerde olmalıdır. Allah’ın kendisine inananları koruduğunu ve her şeyi gözetlediğini bilmeli. Bu yüzden Rabbimden haya ederek çirkin söz ve davranışlardan şiddetle kaçınmalıdır.

Allah’tan çokça haya eden kimse açıkça ona isyan etmekten ve kaçınır. Çünkü Yüce Allah her yerde kendisi ile birlikte olduğunu bilir. Allah’a isyan eden ona açıkça karşı çıkmış demektir. Kulun sözlü ve fiili günahları insanlar arasında ne kadar yayılırsa günahın açığa çıkması da o kadar büyük olur. İnsanlardan utanmayan Allah’tan da utanmaz.

Allah’ı ve ahiretini düşünen kimse Allah’tan haya eder. Hayayı bırakan üzerinden atan kimse ise dilediği kadar kötülük ve fesatlık işler.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi