Manevi Destek Dayanışma

 

Nasr Süresi Fazilet Ve Sırları


Bismillahirrahmanirrahim 

 

Nasr Suresi Meali Hakkında:

Kur’an-ı Kerim’deki sıralamaya göre  110 suredir mufassal sureler kısmının 15 grubundaki 8 suredir 3 ayettir ve Medine’de nazil olmuştur.

Bu surenin ve  Zilzal suresinin Kuran’ın dörtte birine denk olduğuna dair rivayetler vardır. Bu süre Teşrik günlerinde Peygamber Efendimize nazil olmuştur. Nazil olduktan sonra Veda Hutbesiyle insanlara hitap etmiştir. Nasr Suresi Hz Peygamberin (ecelenin) vefat edeceğinin bir habercisi olmuştur.

Bu sürede Resulullah (as)’e Bir alamet gördüğü zaman Allah’ı hamd ederek tespih etmesi ve mağfiret dilemesini emretmektedir. Nimete ibadet ile karşılık verilmesi gerekir. Bunu bu süreden anlıyoruz.

Ayrıca Allah’ı hamd ederek tespih etmenin; Tevhid, ibadet, şükür, zikir, istiğfarın da kulluk ve Allah’a ihtiyaç anlamı geldiği anlaşılmaktadır.

Nasr Suresi Meali:

Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla

1- Allah’ın yardımı ve fethi geldiğinde

2- Ve insanların bölük bölük Allah’ın dinine girdiklerini gördüğünde

3- Hemen Rabbini hamd ederek  tespih et ve ondan mağfiret dile. Çünkü o tevbeleri çok kabul edendir.

Burada ki Fetihten kast edilen Mekke’nin fethinin işaret etmektedir. Bu surenin emrettiği hususları yerine getirmek vesilesiyle Peygamber Efendimiz son zamanlarında “sübhaneke allahümme Rabbena ve bihamdike allahümmağfirli” yine “sübhanallahi ve bihamdihi Estağfirullah ve etubu ileyh” ayrıca “sübhanallahi ve bihamdihi” zikirlerini çokça yapmaktaydı.

Son inen sûre “İza cae Nasrullahi Vel-feth” Nasr süresidir. İbni Abbas “En son inen ayet riba, (faiz) ayetidir. En son inen sure, “İza cae Nasrullahi Vel-feth dedi.”

Geylani Tefsiri Nasr Suresi Hakkında:

Ey ahirette kurtuluşa ve orada mevcut olan ledünni ve Ruhani lezzetlere Tabi olan kimse burada sana düşen vazife şudur bütün hallerinde ve her anında Allahu Teala ya istiğfar etmenin ne ona dönmelisin bütün işlerini ona havale etmelisin. Onu vekil ve kefil edinmelisin yine taat ve ibadete sarılmalısın haramlardan ve Çirkin işlerden kesinlikle katılmalısın Cenabı Hak felaketlerden muhafaza eylesin lütuf ve İhsan ile eriştirsin Geylani tefsiri sayfa 567

Nasr Süresi Fazilet Ve Sırları

- Kim Nasr sûresini okursa, ona, Mekke’nin fethinde Muhammed (ﷺ) ile beraber olan kimsenin sevabı verilir. (Hadîs-i şerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)

- Hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki: “İzâ câe nasrullahi sûresi, Kur’ân’ın dörtte birine denktir.”

- “Kim İzâ câe nasrullahi’yi okursa, Mekke-i Mükerreme’nin fethinde hazır bulunup da şehîd olmuş gibi sevâb alır.”

- “Ey Cübeyr! Yolculuğa çıktığında, arkadaşlarının içinde en iyi durumda olmak, sıkıntı çekmemek ve rızık bakımından rahat olmak istersen, Kâfirûn, Nasr, İhlâs, Felak ve Nâs sûrelerini oku…”

- Fahreddîn-i Râzi buyurdu ki: “Nasr sûresi mü’minlerin sûresidir. Her mü’min bu sûreyi okuduğunda, Allahü Teâlâ işlerini kolaylaştırır, onu düşmanları üzerine galip kılar, maişet sıkıntısı çektirmez, tevbesini kabul, günahlarını affeder.”
- Âlimler buyurdu ki: “Fetih sûresini okumaya gücü yetmeyen Nasr sûresini okusun.”

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi