Manevi Destek Dayanışma

 

Zariyat Suresi Fazilet Ve Sırları

Zariyat Suresi Hakkında

Kur’an-ı Kerim’deki sıralamaya göre 51. suredir. El-Mufassal kısmı birinci sureler grubunun ilk suresidir. 60 ayettir Mekke’de inmiştir. 

Zariyat Suresi Konusu

Bu mübarek sûre, iman esaslarını yükselten, gözleri, bir ve her şeye gücü yeten Allah’ın kudretine çeviren ve takva ve iman esasları üzerine yerleşmiş bir akîde kuran Mekkî sûrelerdendir.

Bu mübarek sûre, toz kaldıran, denizlerde gemileri yürüten rüzgarlar­dan, yağmur sularını taşıyan bulutlardan, bir olan Allah’ın kudretiyle su üzerinde giden gemilerden, ve mahlukatın işlerini yürütmekle görevli te­miz meleklerden söz ederek başlar. Öldükten sonra dirilme ve hesabın ve haşrin mutlaka meydana geleceğine dair bu dört şeye yemin edilmiştir.

Sonra sûre burdan, Kur’an’ı ve âhireti yalanlayan Mekke kâfirlerinden söz eder. Onların dünyadaki hallerini ve âhiretteki akıbetlerini açıklar. Şöyle ki, onlar cehennem ateşine arz edilirler ve onun azabına ve cezasına atılırlar.

Bundan sonra sûre, takva sahibi mü’minlerden ve Allah’ın, âhirette onlara hazırladığı nimet ve ikramlardan bahseder. Bu nimetler onlar için, dünyada güzel amel işlediklerinden dolayı hazırlanmıştır. Sure bunlardan, Kur’an’ın teşvik ve sakındırma, mazur görme ve korkutma üslubuyla söz eder.

Daha sonra sûre, bu geniş kâinatta yani göklerde, yerlerde, dağlarda, vadilerde ve insanın eşsiz surette ve en güzel bir yaratılışla yaratılmasın­da, Allah’ın birliğini ve gücünü gösteren delillerden bahseder. Bütün bunlar, âlemlerin rabbinİn gücünü gösteren delillerdir.

Bundan sonra sûre, değerli peygamberlerin kıssalarından, azgın mil­letlerin peygamberlere karşı tutumlarından ve başlarına gelen azap ve he­lakten söz eder. İbrahim, Lut ve Musa (a.s)’nin kıssalarım ve azgın ve zorba olan Ad, Semud ve Nuh kavminin kıssalarını anlatır. Kur’an-ı Kerim’de bu kıssaların anlatılması ve tekrar edilmesinde, değerli peygamberler için bir teselli ve basiret sahipleri için de bir ibret vardır. Aklı olan veya hazır bu­lunup kulak veren kimseler bundan ibret alır.

Bu mübarek Sûre, insan ve cinlerin yaratılmasındaki maksadı açıklayarak sona erer. O da Yüce Allah’ı tanımak. Ona ibadet etmek ve bir­lemektir. Çeşitli yaklaşma vesileleri ve ibadetlerle sadece ve samimiyetle Ona yönelmektir. 

Zariyat Suresi Hakkında Geylani Tefsiri

Ey, marifet ve yakîn fıtratı üzere yaratılmış olan muvahhid! Sana, zuhur edişinin hikmetini ve yokluğun gizliliğinden çıkarak bariz oluşunu bütün hallerinde nefsini tanımak suretiyle iyiden iyiye düşünmen gerekir. Öyle ki, nefsine ilişkin olarak derin düşüncelere dalmandan dolayı senin için en nihayetinde, o nefsini icat ve izhar edene muttali olmana ve O’nun (c) mükemmel sıfatlarla ve kuşatıcı isimlerle vasıflanmış olmasına dair bir keşf hâsıl olsun.

Bundan sonra da O’nun tevhidini, vücutta ve ona terettüp eden bütün eserlerde mutlak müstakil oluşunu iyice düşünmen gerekir ki iman ve yakînden nihâî olarak arzuladığın şeyle ulaşacağın en son mertebeye ve tevhit ve irfandan senin zuhuruna terettüp eden sevin nihayetine nail olasın. Kendisinden mutlak manada yardım istenilen ve güvenilip dayanılan ancak yüce Allah’tır.

Zariyat Suresi Fazilet Ve Sırları

Resulullah (ﷺ) buyurdu ki: “Zariyat suresini okuyan kişiye, esen rüzgarların ve dünyada akan (ırmak, nehir vb…)lerin sayısınca kendisine on hasene verilir.” (Ebussuud Efendi, Ebû Suud Tefsiri (İrşâdü Aklis-Selim), 8/135)

Hanımına karşı cinsel yönden isteği olmayan kişi için; İki yumurta haşlanır. Bu yumurtalar soyulduktan sonra birinin üzerine Zariyat suresinin 47. ayeti yazılır ve erkeğin yemesi sağlanır. Diğer yumurtanın üzerine Zariyat suresinin 48. ayeti yazılır ve kadının yemesi sağlanır ve dua edilir.

Kim Zâriyât suresini okursa, Allahü teâlâ ona, dünyada cereyan eden ve esen her bir rüzgârın adedi için on hasenat (sevâb) verir. (Hadîs-i şerîf-Envâr-ut-Tenzîl)

Zariyat suresi hasta bir kişiye okunduğu zaman Allahü Teala’nın izniyle hastalıklarından eser kalmaz,

Doğum Yapacak kadının üzerinde Zariyat suresi bulundurulursa, Allah’ın izniyle doğum sancıları azalır, acısız bir doğum gerçekleştirir,

Zariyat suresini Sürekli zikreden kimse yoksulluk çekmez, bolluk bereket içinde yaşar.

Zariyat suresini, kıtlık vaktinde yetmiş kere okusalar , Hak Teala Lütfü ile kıtlığı giderir, bolluk ve ucuzluk verir , bütün ekinler bereketli olur.


Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi