Manevi Destek Dayanışma

 

El-Hafî Esması


Bismillahirrahmanirrahim

El-Hafî Esması Manası

El-Hafî, esma-i hüsnadan olduğu Kur’an ile sabit isimlerden biridir. Kur’an’da Allah’a isnatla müstakil olarak ve isim formuyla kullanılır. El-Hafî, mükemmel bir hassasiyetle sonuna kadar ilgilenen, adeta kulunun üzerine titreyen, bu alaka ve ihtimam ile kulunu en hassas bilgilerle sonuna kadar izleyen, eşsiz ve benzersiz mutlak, sonsuz özne demektir.

El-Hafî ismi Kuran’da قَالَ سَلَامٌ عَلَيْكَۚ سَاَسْتَغْفِرُ لَكَ رَبّ۪يۜ اِنَّهُ كَانَ ب۪ي حَفِيًّا“İbrahim şöyle cevap verdi: “Sana selam olsun. Senin için Rabbimden mağfiret dileyeceğim, çünkü O, bana karşı çok lütufkardır.” Meryem suresi 47. Ayette geçer. Hafî isminin manası olarak mesaj açıktır. Ey İbrahim (ve onun gibi inancı uğruna hicret edenler) Baban seninle ilgilenmeyip seni yüzüstü bıraktı. Fakat bu seni üzmesin. Zira babanda bir kuldur ve onun kendisi de ilgiye muhtaçtır. Üzülme! Bundan böyle seninle el-Hafî olan Allah ilgilenecektir. Üstelik sonuna kadar ilgilenecektir.

Rabbimizin bizimle sürekli ilgilendiğini, bize iyiliklerde bulunduğunu, doğumdan ölüme kadar ilgilendiğini, hatta ahirette de sürekli bizi izlediğini ve bize ikramda bulunacağını, Allah’a iman edenlerin hayatta hiç yalnız ve kimsesiz kalmayacağını onların yardımcısı olacağını ve dua ettiklerinde kendilerine karşı çok lütufkar olup kulunun ihtiyaçlarını karşılayacağını buyurmaktadır.

Kuranda Bu esma İlgili Ayetler:

Siz Allah’ın izni ile düşmanlarınızı öldürürken, Allah, size olan vaadini yerine getirmiştir. Nihayet, öyle bir an geldi ki, Allah arzuladığınızı (galibiyeti) size gösterdikten sonra zaafa düştünüz; (Peygamberin verdiği) emir konusunda tartışmaya kalkıştınız ve asi oldunuz. Dünyayı isteyeniniz de vardı, ahireti isteyeniniz de vardı. Sonra Allah, denemek için sizi onlardan (onları mağlup etmekten) alıkoydu. Ve andolsun sizi bağışladı. Zaten Allah, müminlere karşı çok lütufkardır.” Ali imran: 152

Babası, “Ey İbrahim! Sen benim ilâhlarımdan yüz mü çeviriyorsun? Eğer vazgeçmezsen, mutlaka seni taşa tutarım. Uzun bir süre benden uzaklaş!” dedi. İbrahim şöyle cevap verdi: “Sana selam olsun. Senin için Rabbim’den mağfiret dileyeceğim, çünkü O, bana karşı çok lütufkardır. Sizi Allah’tan başka taptıklarınızla bırakıp çekilir, Rabbime yalvarırım. Rabbime yalvarışımda mahrum kalmayacağımı umarım.” Meryem:46-48

Ancak Rabbinin rahmeti (sayesinde Kur’an baki kalmıştır). Çünkü O’nun sana lütufkarlığı çok büyüktür.” İsrâ:87

“Görmedin mi, Allah, gökten yağmur indirdi de bu sayede yeryüzü yeşeriyor. Gerçekten Allah çok lütufkardır, (her şeyden) haberdardır.” Hac:63

Bu İsmin Müslüman Üzerindeki Etkileri:

Her müslüman Allah’ın mutlak iyilik ve ihsanı bol olduğunu bilmelidir. O bir iyiliğe on kat fazla sevap vereceğini hatta bunu yedi yüz kata kadar çıkaracağını vaad etmiştir. 

Allah resulü bu vaad ile ilgili olarak Şöyle buyurmuştur: “Biriniz İslam’ı en güzel şekilde yaşadığında yapacağı her iyiliğe on mislinden yedi yüz misline kadar sevap yazılır.  Yapacağı her kötülüğü ise sadece bir kötülük yazılır. Kul Allah’la buluşuncaya kadar bu böyle devam eder.” Buhari 42 Müslüm 129

Allah daha başlangıçta İslam'ı kabul etmesi ile insana iyilikte bulunur. Günahlarını hayra tebdil ederek onu bol lütufkârlarından faydalandırır. “ Ancak tövbe edip inanarak erdemli işler yapanın durumu başkadır; Allah böylelerinin kötü hallerini iyiye çevirecektir. Allah çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.” Furkan: 70 sonra üzerinde hiçbir hak olmadan kullarına birçok iyilikler yaptı, nimetler verdi. Bütün bunlar onun kendi Fazlı, Keremi ve merhametindendir.

Kul Hafî ismiyle daha fazla öğrenmek için ilim ehline çok soru sormalı araştırma ve incelemelerde bulunmalıdır. Bunun için daima alimlere, salihlere  yakın olmalı ve onlarla ilişkisini kesmemelidir.

Bu isim 119 kere zikredilir. cömertlik ve bereket vesilesidir. Öğrenme azmini artırır. Araştırma ve geliştirmede kişinin düşünce ve tasarımında katkılı olur Allah'ın izniyle.


Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi