Manevi Destek Dayanışma

 

Karabaş Otu

Karabaş Otu (Lavandula Stoechas)

Karabaş otu Akdeniz Bölgesinde yetişir. Kuraklığa dayanıklı bir bitki türüdür. Şifalı bitkilerden biri olan lavanta ile aynı aileye mensup ‘yalancı lavanta’, ‘gargan’ ve ‘keşiş otu’ isimleriyle de bilinmektedir.

İçindekiler:

•Saponinler •Glikozidler• Uçan yağ• Kafur Bornol •Cineol

Karabaş otu, yabancı lavanta ve keşiş otu olarak da bilinir. Özellikle Akdeniz ülkelerinde yetişen, vitamin ve mineraller yönünden son derece zengin olan karabaş otu kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum gibi mineralleri de bünyesinde barındırır
Yan Tesiri:
Karabaş otu zararları arasında fazla tüketim sonucunda karın ağrısı riski yer alır. Öte yandan aşırı kullanımı, mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma ile sonuçlanabilir. Uzun süreli kullanımı, böbrek ve karaciğer sorunlarına neden olabilir. Karabaş otunu hamileler, hassas cildi olanların kullanması tavsiye edilmez.
Karabaş Otu Terkipleri

1) Kalp kuvvetlendirici= Karabaş otu, oğul otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

2) Kalp damar açıcı= Karabaş otu, oğul otu, limon (kabuğuyla beraber) doğranıp kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk içilmeye devam edilir.

3) Balgam söktürücü= Karabaş otu, ıhlamur ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

4) Asabilik, sinir bozukluğu= Karabaş otu, kedi otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

5) Ağrı kesici= Karabaş otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

6) Damar sertliği= Karabaş otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

7) Yara-bere= Karabaş otu kaynatılıp yaralara sarılır.

 Karabaş Otu Terkiplerine Devam:

Kaynatılarak suyundan birer bardak içilirse kalbi takviye eder ve ferahlandırır. ağrıları izale eder, tıkanık damarları açar, vücudu ve bağırsakları kuvvetlendirir. 10’ar gr. kaynatılır günde 3+1 bardak içilir.

* Suyu, ‘serken cebin’ ile içilirse veya tarçın, karanfil, kimyon, kişniş gibi maddelerle içilirse el ve ayak titremesinden kurtarır, uyuşukluğa ve müzmin baş ağrısına da iyi gelir. Başı, çeşitli hastalıktan temizler, sinirlere kuvvet verir. Sara ve malihulya hastalığına ve kaburga ağrılarına karşı faydalıdır,

* Böbrek. mesane ve idrar yollarını kuvvetlendirir, balgam ve sevdayı çıkarır, dimağdaki hastalıkları siler. Asabi ve mafsal ağrılarına şifa verir.

* Bal ile reçeli yapılarak yenirse baş ağrısından halas eder.

* Makat hastalıklarına karşı şifa verir. Nezleye, göz zafiyetine, mide karaciğer, verem ve siroza iyi gelir.

* Kansere karşı vücudu koruyor. Özellikle meme, prostat, pankreas, bağırsak ve beyin kanserlerinde hücrelerin büyümesini engellediği söyleniyor, Tümör rahatsızlıklarında da etkili olduğu ifade edilmektedir.

Tavsiye: Karabaş otu, kekik gibi kokusu olan bir bitkidir. Beyin fonksiyonlarında önemlidir

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi