Manevi Destek Dayanışma

 

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besin Ve Bitkiler

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besin Ve Bitkiler


Son Zamanlar da insanlar Kış aylarının soğuk algınlığı değil corona virüs endişe ile sağlıklı beslenme ve bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirici besinleri hayatlarına sokmak için gayret sarf etmektedirler. 

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğal destekçi besinlerden faydalanmak gerekir. Grip ve nezleden korunmak için özellikle önemli bir antioksidan olan C vitamini tüketmek, vücuttan toksik maddelerin atılmasında ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynuyor. 

Bunun yanı sıra A ve E vitaminleri, demir, çinko, omega 3 yağ asitleri de en büyük destekçilerden sayılıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirirken probiyotik, prebiyotik ve lifli besinlerle bağırsak florasını dengelemek de büyük önem taşıyor. Peki bütün bu doğal savaşçı besinler nelerdir? 

Bağışıklık Sistemi Nasıl Kuvvet Kazanır?

Yatmadan bir diş sarımsak: vücuda giren mikroplarla savaşarak, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. İçeriğindeki allicin biyoaktif bileşeni sarımsak çiğnendiğinde, dövüldüğünde veya kesilerek tüketildiğinde açığa çıkarak daha çok fayda sağlıyor. Hafif bir nezle başlangıcınız varsa, mide ile ilgili bir probleminiz yoksa, gece yatmadan önce doğranmış bir diş sarımsağı limon suyuyla yutarak gribe yakalanma riskini azaltabilirsiniz.

Narenciyeyi sıkmayın, yiyin:

Limon, portakal, mandalina gibi C vitamininden zengin gıdaları kış aylarında tüketmek gripten korunmak için en iyi yollardan biri. Özellikle sabahları kalkınca limon dilimli ılık bir su içmek limonun antioksidan etkisiyle güne daha zinde başlamaya ve nezleden korunmaya yardımcı oluyor. Ancak tansiyon düşürücü etkisinden dolayı, düşük tansiyonu olanların daha dikkatli olmaları gerekiyor. Portakalı ve diğer meyveleri, suyunu içmek yerine posasıyla tüketin.

Su içmeyi unutmayın:

Hastalıklarda vücudumuzdan toksinlerin ve mikropların daha kısa sürede atılabilmesi için mutlaka yeterli su tüketilmeli. Özellikle griple beraberinde gelebilecek olan yüksek ateş, ishal gibi durumlarda yüksek sıvı kayıplarına karşı günlük 10-12 bardak su tüketmek gerekiyor.

Öksürük için ekinezya

Özellikle soğuk algınlığı ilaçlarında, öksürük damlalarında önemli bir kaynak olan ekinezya, bağışıklık sistemini güçlendirerek üst solunum yolları tedavisinde etkili oluyor. C vitamini, flavonoidler gibi antioksidanlarla da yüklü olan ekinezyayı, kaynamış suyun içerisine bir tutam atıp, kapağı kapatın ve demlemeye bırakın. Günde bir fincan tüketebilirsiniz. Fakat hamilelik döneminde ıhlamur dışında, ekinezya da dahil olmak üzere diğer bitki çayları tüketilmemeli. Bu tür çaylar rahim kasılmalarını, kanama riskini artırarak kötü sonuçlara yol açabiliyor.

Adaçayı boğazdaki iltihabı önlüyor

Adaçayı içerdiği uçucu bileşenler sayesinde; özellikle grip ve soğuk algınlığının yol açtığı boğaz ve ağızdaki iltihaplanmayı, enfeksiyonu önlemeye yardımcı oluyor. Hazırlama şekli önemli; bir tutam adaçayını kaynayan suya atıp 5 dakika demlenmesini sağlayarak ister 1 fincan tüketerek ister gargara yaparak kullanabilirsiniz. Ancak daha fazla miktarda ve her gün tüketilmesi erkeklerde hormonal değişikliklere, hamilelerde ise kanama riskini ve kasılmaları artırarak erken doğum riskine sebep olabiliyor.

Haftada 2 gün balık

Omega 3 ve proteinden zengin balık, içerdiği A ve B grubu vitaminler sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor. Özellikle balık mevsimi olan kış aylarında haftada 2-3 gün ızgara, fırın veya buğulama balık tüketmek grip ve nezle karşı koruyor.

Ispanakla kemikler güçleniyor

İçerdiği C ve E vitaminleri ile bağışıklığı kuvvetlendirerek soğuk algınlığı ve gripten koruyor. Enfeksiyonu önleyen, kanserle savaşan maddeleri de barındıran ıspanak; içeriğindeki demir, kalsiyum ve magnezyumla kemiklerin güçlenmesine de fayda sağlıyor.

Kuru yemişleri kavurmadan tüketin

Özellikle fındık, ceviz ve badem gibi yağlı tohumlar içerdikleri E vitamini, çinko, magnezyum , omega 3 gibi yağ asitleri, vitamin ve mineral içeriklerinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirerek gribe karşı kalkan görevi görüyor. Günde bir avuç tüketebilirsiniz. Fındık ve bademi kavrulmamış, çiğ tüketmek faydalı.

Kırmızının gücünden yararlanın

Özellikle kırmızı rengini veren ‘antosiyanin’ bileşeni sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren nar, gripten kansere dek birçok hastalığın önlenmesine yardımcı oluyor. Özellikle narın suyunu sıkıp içmek yerine bir büyük narın yarısını tüketmek çok daha fazla fayda sağlıyor.

Yoğurt ve kefir bağırsakları mutlu ediyor

Probiyotik ve prebiyotik kaynakları düzenli tüketildiğinde bağırsak florasını ve bağışıklık sistemini güçlendirerek grip ve soğuk algınlığından korunmaya yardımcı oluyor. Yoğurt; içerdiği laktik asit ile mikroplara karşı vücudun savunma sistemini geliştirirken; kefir de yoğurttan farklı olarak; sindirim sistemine yararlı bakterilerin yerleşmesini sağlayarak bağırsak florasını dengeleyip, bağışıklık sistemini destekliyor ve hastalıklara karşı koruyor.

Mantar

İçerdiği B vitamini, ribolavin, niasin ve selenyum sayesinde bağışıklık sistemini en fazla kuvvetlendiren besinlerden biri mantardır. Pişirmesi kolay olan mantarlar, hastalıklara karşı oldukça güçlü bir savunma sağlar. Makarnadan sebze yemeklerine kadar pek çok yemeğin içinde mantar kullanabiliriz.

Taze kırmızı biber

Sofralarımızda baharat olarak tüketmeye alışık olduğumuz kırmızı biberi taze olarak da tüketebiliriz. Özellikle salata ve sebze yemeklerine çok yakışan kırmızı biber, baharatının aksine tatlıdır. Turunçgillerden 2 katı fazla C vitamini içerek taze kırmızı biber ayrıca önemli bir beta karoten kaynağıdır.

Mürver

Özellikle şurubu ve suyu ile daha iyi tanıdığımız mürver, yüzyıllardır halk arasında iyileştiriciliği ile biliniyor. İlaç kadar etkili olduğu belirtilen mürverin virüslere karşı koruma sağladığı, enfeksiyonlarla savaşta destek olduğu ve kanser için de iyi bir önlem olduğu aklımızda tutulması gereken güzel bilgi. Mürver ayrıca kan şekerini düzenleyicidir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Buğday tohumu veya ruşeym

Ülkemizde son zamanlarda artan bir ilgi ile karşılanan ve çok sayıda markette bulunabilir hale gelen buğday tohumu veya ruşeym, buğdayın besin değerleri en yüksek bölümüdür. B vitamini, çinko ve E vitamini içerir. Ruşeymin oldukça zengin bir kullanım alanı var, sadece ekmeğin içinde düşünmeyelim; yoğurt ve kahvaltılık gevreklere karıştırabildiği gibi tavuk soslarına hatta köftelere kadar pek çok yemeğin içine katılabilir.

Yeşil çay

Gün içinde tükettiğimiz siyah çayın antioksidan etkilerinden bahsettik. Ancak yeşil çay ayrıca içmemiz tavsiye edilen önemli bir besin. Siyah çay gibi fermantasyondan geçmeyen yeşil çay, iyi kolestrolü artırıp kötü kolestrolü düşürür, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçerdiği L-theanine amino asitleri sayesinde virüs ve mikroplara karşı koruyucudur ve stresi de azaltıcı etkisi bulunur.

Kaynak: Çeşitli Sağlık kuruluşlarından ve internet sayfalarından istifade edilerek hazırlanmıştır. Tedavi Amaçlı değildir. Bilgilendirme amaçlıdır. Sağlık ve Esenlik üzere kalın…


Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi