Manevi Destek Dayanışma

 

Kocayemiş

Kocayemiş

Funda ailesine bağlı olan ağaçta yetişen kocayemişe aynı zamanda biledin’de denir. Özellikle Akdeniz’de rahatlıkla yetişen kocayemiş, gelişimi yavaş tamamlayan bir meyvedir. Sarı olarak ağaçlarda görülen kocayemişin, kırmızıya dönmesi durumunda hem kışın hem de yenilebilir. Ülkemizde Akdeniz ve Karadeniz bölgelerindeki ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen kocayemiş, çiçek açınca ilkbaharın, sarı meyve ile sonbaharın müjdecisidir. Üzerinde dikenli gibi olan çıkıntılar vardır. Çileğe benzer ancak tadı tamamen farklıdır. Çalı formunda bir ağaç yapısı vardır. Meyvesi oldukça etlidir. Kansere karşı oldukça etkili olan kocayemişin insan sağlığın inanılmaz faydaları olan çilek ağacı olarak da bilinen kocayemiş, İçeriğindeki maddeler nedeniyle sinir sistemini iyice gevşetir. 

Kocayemiş İçindeki Maddeler:

C vitamini – Tanen – Sabit yağ – Uçan yağ – Acı maddeler – Sakkaroz – Arbutin – Methy – Urson

Kocayemiş Yan Tesiri:

Kabızlık etkisi vardır. Fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.

Kocayemişin faydaları nelerdir?

  • İçeriğindeki çekirdeklerle beraber yenilebilen kocayemiş, diş ve diş eti hastalıklarını önlemede etkilidir. Çözücü maddeler içeren meyve diş tabakasında diş fırçasından daha detaylı temizlik yapar. 

  • Kırmızı rengine sahip olan tüm meyvelerde olduğu gibi antioksidan ve antienflamatuar özelliği olan kocayemiş, hücrelerin yapısını hem korur hemde güçlendirir. Bu özelliği sayesinde romatizma, enfeksiyon, kemik hastalıklarının yanı sıra kanserin oluşumunu da önler. 

  • Çocuklarda daha fazla görülen bağırsak kurtları ciddi bir sindirim sorunudur. Doğal ilaçlar arasında ise kocayemiş yer alır. Kocayemiş hem kurtların dışkılama ile atılmasını sağlar. Hem de bağırsak florasını korur. 

  • Güçlü bir antioksidan olduğundan idrardaki enfeksiyonlu hücreleri atar. Mesanede idrar birikmesini önler.  Kocayemiş yaprakları, kekik ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Özellikle kadınlarda daha fazla görülen idrar yolunda mantar oluşumu gibi ciddi hastalıkları önler. 

  • Ergenlik döneminde artan ve bazılarında o dönemden sonra da görülme oranı yüksek olan akne ve sivilce oluşumunu engellemek için de fayda sağlayan kocayemiş, cilt yüzeyinde siyah nokta ve gözenek oluşumunun da önüne geçer. 

  • Karaciğer ve akciğeri temizlemede güçlüdür. Özellikle akciğerlerde sigaranın oluşturduğu deformeyi ortadan kaldırarak eski sağlığına kavuşturur.

  • Sağlıksız beslenme ve yetersiz su tüketimi sonucu böbreklerde ortaya çıkan taş ya da kumun dökülmesini kolaylaştırır. İçerdiği sıvı sayesinde de böbrek bezlerinin çalışma fonksiyonlarını artırır.

  • Koca yemişin safra kesesini koruma görevi vardır. Eğer safra yollarında iltihap ya da taş gibi ciddi durumla karşılaştıysanız doktorunuza danışıp koca yemişi tüketebilirsiniz.

  • C vitamini ve pek çok mineral açısından zengin olan kocayemiş bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere önerilmektedir. 

  • Eğer sık sık hasta oluyorsanız kocayemiş çayını içebilir, meyvesini tüketebilirsiniz. 

  • Düzenli olarak tüketilen koca yemiş sayesinde kan değerleriniz ideal değerlere gelecektir. 

  • Sigara ve tozlu havadan dolayı yıpranan akciğerleri temizlemenin doğal bir yolu kocayemiş tüketmektir. Kocayemişin çayı ya da meyvesi, akciğerin temizlenmesine yardım eder. Solunumu rahatlatır. 

  • Öksürük, bronşit rahatsızlıklarında kocayemiş meyvesi yenir. Yaprakları, çörek otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. 

  • İshal, Kocayemiş meyvesi yenmeye devam edilir. Kocayemiş yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk içilmeye devam edilir.

Kocayemiş İçin Tavsiye


Anadolu’da yetişen ve taze olarak tüketilen kocayemiş, kurutulup öğütülerek bal ile karıştırılıp da kullanılabilir. Bal ile karıştırıldığında özellikle boğaz enfeksiyonu ve sindirim problemlerine iyi gelir. Yaprakları kurutulup çay yapılır. Ayrıca kaynatılan bu su cilt temizleyici olarak kullanılabilir. Reçeli yapılabilir. Tatlı pasta yapımına eklenebilir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi