Manevi Destek Dayanışma

 

Hurmanın Faydaları

Hurmanın Faydaları

Hurmanın faydaları günümüzde önceki yıllara nazaran daha iyi bilinmektedir. 2000 li yılların başından itibaren yurdumuzda hurma tüketimi hızla artmaktadır. Aynı zamanda Kur-an-ı kerim ve hadislerde sözü edilen ender meyvelerdendir. Bu nazarla bakıldığında faydaları saymakla bitmez. Yüksek besin değerinin yanı sıra antioksidan özelliği ile hurma, başta kanser, damar tıkanıklığı olmak üzere yaşlanmayı geciktirici özelliği ile de birçok hastalığa şifa kaynağıdır.

Hurmanın Başlıca Faydaları

  • Kabızlık başta olmak üzere hazımsızlık ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.

  • Kal problemlerine ve kansere karşı etkili bir silahtır.

  • Emzirme dönemindeki annelere, süt miktarını artıcı bir etkisi vardır.

  • Günde iki adet tüketildiğinde Göz sağlığını koruyucu bir özelliği vardır.

  • Vücuttaki kötü huylu kolesterolü düşürür. Vücudun dengesini sağlar.

  • Karaciğerde yağlanma oluşmasını engeller, zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.

  • Hücre yaşlanmasına karşı koruyucu etkisi olduğu için gençlik iksiri özelliği vardır. Cilde iyi gelir yaşlanmayı geciktirir.

  • Aç karnına tüketildiği taktirde, bağırsak parazitlerini ve kurtları öldürür.

Antioksidan Kaynağı

Yüksek besin değerinin yanında hurmaların, antioksidan hususiyetine sahip olduğu biliniyor. Antioksidanların  kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlenmesinde faydalı olduğu biliniyor. Depolanırken bozulmaya meyilli diğer meyvelerin aksine, hurmaların soğukta muhafazasında antioksidanların yoğunluğu artıyor. Hurmanın ayrıca çağın hastalığı damar sertliği ve kolesterol için faydalı olduğu biliniyor.

Kan Yapıcı

Hurmanın ihtiva ettiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve buda hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi içi hayati önem taşıyan kandaki alyuvarlar, kanda oksijen ve karbondioksiti taşıyarak hücrelerin canlılığını sürdürmesinde önemli rol oynadığı belirtiliyor. Çok fazla demir sebebiyle, bir insan günde 15 hurma yiyerek vücudunun demir ihtiyacını karşılayabildiği ifade ediliyor. Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfor ise, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok mühim elementlerdir. Hurma içinde bulundurduğu fosfor ve kalsiyum ile kemik zayıflığına karşı bünyeyi koruyup bu hastalıkların azalmasına yardım ediyor.

Karaciğer Güçlendirici

B1 ve B2 vitaminleri barındırdığı için karaciğeri kuvvetlendirir.

Bazı memleketlerde halk arasında mide ülserlerinin tedavisinde hurma kullanımı deneniyor. 2005te bir dergide yayınlanan araştırmaya göre, hurma farelerde mide ülseri şiddetini azaltmıştır. Mide astarında hurmanın koruyucu olduğu ve insanlarda da uygun olabileceği neticesine varılmıştır.

Böbrek Harabiyetine Mani Oluyor

2008’de yapılan bir çalışmada, hurmaların meyvesi ve çekirdeklerinden elde edilen özün, bir antibiyotik (gentamiçin) sebep olduğu böbrek hasarını azaltmadaki tesiri araştırıldı. Özün böbreklerin korunmasında tesirli olduğu ortaya çıktı. Bilim adamları, hurmalardaki antioksidan (E vitamini, askorbik asit ve melatonin) bileşiklerin bu korumayı sağladığını öne sürdü.

Hamilelikte Hurma Yemenin Faydaları

Hurmanın içeriğinde bulunan demir, hücrelerdeki hemoglobin sentezini kontrol ederek kansızlığı büyük oranda önlüyor. Özellikle hamilelik sürecinde bebeğin gelişimini sağlayan kandaki alyuvar dengesinin uygun hale gelmesini sağlıyor. Rahim adalesini kuvvetlendirici özelliği ile doğumu kolaylaştırmaktadır.

Doğum Sonrası Hurma Yemenin Faydası

Hurmanın antiseptik özelliği sayesinde lohusalık yaralarını iyileştirmesinin yanı sıra, lohusalık döneminde anne sütünü  arttırmaktadır. Hurmanın içindeki potasyumun doğum sonrasında anne sütünü artırıcı etkisiyle, anne sütü ile beslenen bebeğin büyümesini ve kemiklerinin gelişmesinde önemli katkılar sağlamaktadır.

Kolesterolü Yok Ediyor

Hurmanın içerisinde bulunan yüksek oranda lif, kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra kolesterol riskini de ortadan kaldırıyor. Hurmanın besin değeri, içeriğinde bulunan mineral dengesinden kaynaklanmaktadır.

Erkeklerde Kısırlık ve İktidarsızlığa İyi Geliyor

Hurma, afrodizyak etkisi ile hurma ağacından elde edilen poleni Arap ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede iktidarsızlık tedavisi için kullanılıyor. Hurma polenindeki özlerin sperm sayısı ve hareketliliğini arttırdığı biliniyor.

Hurma, Şekeri Dengeler

Vücuttaki şeker oranını dengeleyen hurmanın içerisinde, diğer meyvelere kıyasla vücutta çözülmesi kolay bir şeker türü bulunmaktadır. Hurmanın içerisinde bulunan bu şeker, kan şekerini hızla yükselten glikozdan farklı olarak meyve şekeri früktozdur. Buda hem kan şekerini dengeler hem de tansiyonun düşmesini önler.

Hurmanın Kilo Verdirici Etkisi

Sizde sabah öğlen akşam olmak üzere her öğünde sadece 3 tane hurma tüketerek, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeden sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Özellikle obezite sorunu yaşayan kişilerde beslenme alışkanlıklarını değiştirmeden sağlıklı bir şekilde kilo verdikleri görülmüştür. Tüm bunlara ek olarak hurmanın tok tutucu özelliği sayesinde kan şekeriniz düşmeden, tansiyon problemi yaşamadan sağlıklı bir şekilde kilo verebilir, istediğiniz ideal kiloya geldikten sonra hurmanın tok tutucu özelliği sayesinde formunuzu koruyabilirsiniz.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi