Manevi Destek Dayanışma

 

Menengiç faydaları nelerdir?


Menengiç faydaları nelerdir?


Menengiç yörelere göre çitlenbik, çıtlık, çitemik, bıttım gibi farklı isimlerle anılır. Örneğin Adana'nın Kozan ilçesinde Çıtımık olarak adlandırılır. Antalya'nın Akseki ve Manavgat ilçelerinde çöğre veya sakızlak adıyla anılır.


Menengiç Ağacı nedir ve nerede yetişir?

Menengiç Ağacı, Antep fıstığının yakın akrabasıdır. Anacardiaceae familyasında 70 kadar cins ve 875 tür bulunmaktadır. Bunlar çoğunlukla kabukları reçineli olan ağaç veya çalılardır. Bu cinslerden birisi olan Pistacia cinsine dahil 13 tür bulunmaktadır. Ülkemizde Pistacia türlerinden sekizi yetişmektedir. 

Bitki yörelere göre; menengiç, melengiç, melengeç, menegiç, çitlembik, çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik, meniş, melekeş, menekiş, meneviş, çöğre, çıtmık, çetimek, yabani Antep fıstığı, bıttım (P. khinjuk), sakız ağacı (P.lentiscus L) ve sakızlak adıyla anılır. Bu isimlerden çedene yaygın olarak kenevir bitkisinin tohumlarına, çitlembik Celtis (dağdağan) ağacının meyvelerine, çıtlık Asteraceae familyasına dahil bazı bitkilere de denildiğinden karışıklığa sebep olmaktadır. Geçmiş kaynaklarda da bu görülmektedir. Mümkün olduğu kadar bu isimler kullanılmamalıdır.

Türkiye’nin soğuk bölgeleri hariç hemen her yerde yetişir. Menengiç, Akdeniz ve Batı Asya’nın tipik bir bitkisi olup, Akdeniz maki vejetasyonunun karakteristik üyesidir ve ülkemizde özellikle Akdeniz ve Ege’nin sahil kesimlerindeki makiliklerde; Karadeniz sahil şeridinde ve iç kesimlerinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinde geniş bir doğal yayılışa sahiptir. Orta Anadolu ve geçit bölgelerinde de yayılış göstermektedir.

Menengiç yağı, yemeklik yağ olarak veya sabun imalinde kullanılmaktadır. Menengiç tohumunun yüksek oranda protein ve yağ ihtiva etmesi, hoş kokusu ve tadı da gıda sanayinde kullanılmaktadır.

Bitkinin ilk filizlerinden salata, meyveli yaprakları ile turşusu yapılır. Meyveler dış kabuğu ile birlikte taze veya kavrularak çerez olarak yenildiği gibi, börek ve benzeri hamur yemeklerinde iç malzemesi olarak da kullanılır. Menengiç meyvelerinden kahve de yapılmaktadır. 

Menengiç kahvesi yapımı


Menengiç kahvesinin pişirilmesi Türk kahvesinin aynısıdır. Ancak, Türk kahvesinden farklı bir lezzete sahiptir. Kahvenin süt ile yapılması lezzetini arttırmaktadır.

Menengiç faydaları nelerdir?

Herhangi bir yan tesiri olmayan Menengiç faydaları saymakla bitmiyor.

Mide ülseri: Menengiç sakızı, mesteki sakızından daha kıymetlidir. Balla macun yapılıp aç karnına birer tatlı kaşığı yenmeye devam edilir.

Mide ağrısı: Menengiç tohumu yutulur.

Öksürük, Bronşit: Menengiç sakızı ve tohumları balla macun yapılıp yenmeye devam edilir. Menengiç yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

Saç siyahlatıcı: Menengiç yaprakları kaynatılıp saçlar sık sık yıkanır.

Böbrek kumları: Menengiç yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

Ayak terlemesi: Menengiç yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

Vücut şişmanlatıcı: Menengiç meyvesi balla macun yapılıp yenmeye devam edilebilir. Meyvesi vücuda kuvvet vericidir.

Ayrıca; Yaprak ve kabukları kanamayı durdurucu, sakızı haricen yara tedavisinde kullanılır. İshal kesici, idrar söktürücü, tansiyon düşürücü ve sarılık tedavisinde; mantar öldürücü ve şeker hastalığında; çiçekleri ve yaprakları diş ağrısı ve yer eklem rahatsızlığında; toprak üstü kısımları ve dalları tansiyon düşürücü, ağrı kesici, antiseptik; meyveleri prostat ve idrar yolları iltihaplarının tedavisinde kullanılmaktadır. Menengiç kahvesinin de meyvelere benzer etkiler yaptığı belirtilmektedir.Bitkiden elde edilen reçine; panzehir, ateş düşürücü, afrodizyak, balgam söktürücü, cüzzam tedavisinde, solunum ve idrar yolları antiseptiği, idrar söktürücü, ishal kesici, uyarıcı, buhur olarak hava temizleyici ve koku verici, astım tedavisi, kolesterol düzenleyici ve iltihap giderici olarak kullanılmaktadır. Menengiç ağacına Antep fıstığı aşılanabilir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi