Manevi Destek Dayanışma

Ahkâf Sûresi fazilet ve sırları

Ah
kâf Sûresi fazilet ve sırları 

Ahkâf Sûresi Hakkında 

Kur’an-ı Kerimdeki sıralamaya göre 46. suresidir. Mesani kısmı beşinci. Sureler grubunun ikinci suresidir. 35 Ayettir. Mekke'de inmiştir.  Ha-Mim’lerin yedinci ve son suresidir. 

Ahkâf Sûresi İsmi

Ahkâf, taşkınlıkları ve zorbalıkları yüzünden, Allah'ın yok ettiği Âd kavminin yurdu olduğu için, bu sûreye Ahkâf sûresi denmiştir. Âd kavminin yerleşim bölgesi, Yemen diyarında Ahkâf mıntıkasında idi: "Âd'ın kardeşini (Hud'u) an. Hani o, Ahkâfta kavmini uyarmıştı..." 

Ahkâf Sûresi Konusu

Bu sure, Mekke'de inen sûrelerin aynıdır. Yani büyük itikat esasları olan Allah'ın birliği, peygamberlik ve öldükten sonra dirilme ve cezadır. Bu mübarek sûrenin ana konusu, peygamberlik ve peygamber etrafında döner. Bu da, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) doğruluğunu ve Kur'an'ın hak olduğunu ispat içindir.

Bu sûre, başlangıçta, Allah tarafından hak olarak indirilmiş olan Kur'an-ı Kerim'den, sonra da, müşriklerin ibadet ettikleri ve ilâh olduk­larına, Allah katında kendileri için şefaat edeceklerine inandıkları putlar­dan bahseder. Onların, işitmeyen ve hiçbir fayda sağlamayan şeylere ibadet ederek düştükleri sapıklığı ve hatayı açıklar. Daha sonra, müşriklerin Kur'an hakkındaki şüphelerini anlatır ve açık ve kesin delillerle bu şüphelere cevap verir

Bundan sonra sûre, insanlığın hidayet ve sapıklığı hususunda iki örnek verir. Güzel huylu, anne ve babasına itaat eden salih bir oğul örneğini an­latır. Bu oğlun yaşı ilerledikçe, takvası, iyiliği ve ana babasına karşı güzel davranışları daha da artar. Bunun yanında, fıtratı bozuk, ana-babasına karşı gelen bedbaht evlat örneğini anlatır. Bu evlat iman, öldükten sonra dirilme ve haşirle alay eder. Neticede bu iki evladın âkibetlerini anlatır.

Sonra sûre, Hûd (a.s.)'un azgın kavmi "Ad" ile olan kıssasını anlatır. Bu kavim ülkede taşkınlık göstermiş, sahip oldukları güç ve kuvvete al­danmıştı. Kureyş kâfirlerini, içinde bulundukları taşkınlık, Allah'ın emirle­rine karşı kibirlenme ve peygamberi yalanlamadan sakındırmak için, Ad kavminin akıbetinden yani, Allah'ın onları şiddetli bir rüzgarla yok etme­sinden bahseder.

Bu mübarek sûre bir grup cinn'in kıssasını anlatarak sona erer. Bu cin­ler Kur'an'ı dinlemiş, ona inanmış, sonra da kavimlerini imana çağırmak üzere onların yanma dönmüşlerdir. Kur'an-ı Kerim bu olayı, insanlardan inat edip inanmayanlara, cinlerin İslam'ı kabul etme hususunda onları geç­tiklerini hatırlatmak için anlatır. 

Ahkâf Sûresi fazilet ve sırları 

-- Resulullah (Sav) buyurdu ki: “Ahkâf Sûresini okuyan kişiye, yeryüzündeki tüm kum tanelerinin sayısının on katı kadar sevap verilir, on katı kadar günahı affedilir ve on katı kadar derecesi yükseltilir.”(Ebussuud Efendi, Ebû Suud Tefsiri (İrşâdü Aklis-Selim), 8/90)

-- Bu sureyi okuyup kendi üzerine üflerse inşallah, cin ve şeytanların şerrinden korunur. Şayet yatmadan önce okuduğunda ve kendine üflendiğinde kötü rüya görmekten korunur.

-- Eşyaların korunması için okunur.

-- Şeyhzâde şöyle der: “Ahkâf Sûresinin 15. ayetini okuyan kişi, Allah’tan üç şey istemiştir. birincisi, Allah’ın kendisini nimete şükretmeye muvaffak kılması. İkincisi, Allah katında makbul itaat yapmaya muvaffak etmesi. Üçüncüsü, soyu içerisinde salih kişiler yaratması. İşte bu, insan mutluluğunun doruk noktasıdır.” (Ahkkâf Sûresinin 15. ayeti)

-- Yaptığı duanın acilen kabul edilmesini dileyen kişi, (duanın kabul olma şartlarını yerine getirdikten sonra) ahkâf Sûresinin 35. ayetini okuyup (kalp kırıklığı ve acziyet içerisinde) dua etmelidir.

-- Yaptığı duanın acilen kabul edilmesini dileyen kişi, (duanın kabul olma şartlarını yerine getirdikten sonra) ahkâf Sûresinin 35. ayetini okuyup (kalp kırıklığı ve acziyet içerisinde) dua etmelidir.

-- Bir kimse Ahkâf Sûresi’ni çokça okuyup Cenâb-ı Hak’tan istediğini talep etsin. Muhakkak talebi ihsan edilir ve maksuduna ulaştırılır.


Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi