Manevi Destek Dayanışma

Kına Kına Bitkisi


Kına Kına Bitkisi Faydaları

Diğer İsimleri : Kontes Tozu, Quina Quina, Cinchona, 

Botanik Bilgi : Kökboyasıgiller familyasından, 5-20 m boylanabilen bir bitkidir. Yaprakları eliptik veya yumurta şeklinde kenarları bütündür. Yaprakların üstü koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzeyi tüylü ve eski yaprakları esmer veya kırmızı bir renk alır. Çiçekleri dalların uç kısmında topluca bir arada bulunur.

Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Peru ve Bolivya olan ve sanayii bitkisi olarak Cava, Güney Hindistan, Kolombiya, Seylan, Guatemala, Kamerun ve Kongo gibi tropikal ülkelerde yetiştirilir.

Kına Kına Bitkisi Kabuğu


Bilinen Bileşimi : Kabuğundan “Kinin / Quinine, Chininum” çıkarılır. Kınakınanın terkibinde kinin, kinidin, kinşonin, kinşonidin, sinşol, kupreol, Glikoz, Sakkaroz, kinovoz, Reçine ,Tanen, Çinkonidin, Çinkonin gibi maddeler vardır. Gövde ve kök kabukları (Cortex Chinae) kullanılır. Tadı acıdır.

Faydaları :

Sıtma: Kına kına ağacı, içindeki minerallerin zenginliği ile sıtmanın ilacıdır. Kına kına ağacının kabuğu öğütülüp kuru üzüm ve balla tatlandırılarak yenmeye devam edilir. Kına kına unu soğuk bal şerbetine katılıp içilmeye devam edlir. 

Vücuda kuvvet verici: Kına kana unu, polen, ısırgan tohumu ile beraber macun yapılıp yenmeye devam edilir. 

Ağrı kesicidir: Kına kına kabuğu, Selvi kozalağıyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.

Ateş düşürücü: Kına kına unu, sirkeyle karıştırılıp içilir. Vücut pansuman yapılır.

İştah açıcı: Kinin acı olduğu için iştah açar.

Grip, öksürük: Kına kına kabuğu, tarçın ve kekikle beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

Tansiyon düşürücü: Kına kına unu soğuk bal şerbetine katılıp içilmeye devam edilir.

Kalp ritimlerini düzenleyici: Kına kına unu soğuk bal şerbetine katılıp içilmeye devam edilir.

Tifo: Kına kına unu, sıcak bal şerbetine katılıp içilmeye devam edilir.

Kalp ağrıları, kalp çarpıntısı gibi hallerde kullanılır.

İştahsızlık, sindirim bozuklukları, şişkinlik ve hazımsızlığa karşı kullanılır.

Dermansızlık ve halsizlik gibi durumlarda vücudu kuvvetlendirici ve dinçleştirici özelliği vardır. 

Nevralji, bulaşıcı hastalıklarda da fayda sağlar.

Kullanım Şekli : Çay : Kınakına kabuğu ince kıyılarak 1 gr demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilir ve 15-20 dk demlenmesi beklendikten sonra süzülerek içilir. Günde toplam olarak en fazla 3 gr Kınakına kabuğu veya tozundan çay yapılabilir. Yani 3 defa 1 gr alabilir, zira fazlası zararlıdır.

TAVSİYE: Kına kına ağacı; sıtmanın ilacıdır. Kabuklarının ihtiva ettiği bol mineral vücuda kuvvet verir. Hastanın çabuk iyileşmesini sağlar. Ateş düşürür, ağrı keser, kabukları tarçın kabuğu gibidir. Öğütülüp un haline getirilir. Çinko ihtiva etmesi kına kınanın değerini daha da artırır, baharatçılarda bulunur. Kınakınanın çayı pek içilmemekle zira dozajın aşılması halinde (GÜNDE 3 GR ) zehirlenme söz konusu olabilir. Bu nedenle genellikle tentürü veya natürel ilacı kullanılır. Hamileler için sakıncalıdır. Ciltte tahriş yapar.

 


Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi