Manevi Destek Dayanışma

 

El-Adl Esması

El-Adl Esmasının Manası

El-Adl (c.c.) manası : Kulları hakkında adaletle tasarrufta bulunandır. Ayrıca; Mutlak, hakiki, sınırsız, sonsuz adaletli, çok adil, gerçek adalet sahibi demektir.

Allah söz ve fiillerinde mutlak Adalet sahibidir. Onun kararı doğru hükmü adildir. Nimet ve ihsanını dilediğine verir veya vermez. Aziz veya zelil kılar, yükseltir veya alçaltır, ikram eder veya etmez, hemen yapar veya fakir yapar, sağlık verir veya hastalandırır, belalar verir veya beladan muaf tutar. Allah bütün bunları mutlak iktidar sahibi olması nedeniyle dilediği şekilde verdiği karara göre yapar. Eğer Allah, peygamber ve nebilerin, kendisine en yakın milletlerin ve salih kulların da aralarında bulunduğu bütün varlıklara, İsyankar ve inkarcılara azap ettiği gibi azap ettiği gibi azap etse bu O’nun adaletinden sayılır. 

“Allah’ın adaletinden Allah’a sığınırız. O’ndan İhsan ve keremini isteriz, hikmetinin de iyi yönünü talep ederiz.”  

Adalet esması İsmi Şerifi hüküm ve hikmeti ve bunlarla ilgili bütün sıfatları kapsar. Allah mutlak Adalet sahibi, dilediği her şeyi yapma hakkı olan ve kullar üzerinde hükmü geçerlidir. Kullar üzerinde dilediği şekilde tasarruf sahibidir. Mutlak Adalet sahibidir. O, bütün sözlerinde fiillerinde, kulları için belirlediği kaza ve kaderinde, emir ve yasaklarında sevap veya azabında adildir,  her emri kullarının yararına, her yasağıda kullarının zararınadır.

Adaletli olmak hüküm ve hikmeti bulmak ve elde etmek için bu Esmaya her müslüman kardeşimiz ihtiyaç duyar. Allah’tan başka mutlak Adalet sahibi kimsenin olmadığını hatırlatır. Her Adil davranış sahibinin uyguladığı adaletin de Allah’tan geldiğini ondan olmayan her hükmün zulüm ve batıl olduğunu bilmeli ve Allah’ın kaza ve kaderine teslim olmalıdır. Zalim senin adaletinden korkmalı Mazlum da Senin adaletine sığınmalıdır. Sende fakir ile zengini  güçlü ile zayıfı, yakın ile yabancıyı, dost ile düşmanı daima eşit tutmalı ve aralarında adaletle hükmetmelisin. Özellikle de çocukların eşlerin arasında adaleti gözetmelisin.

El Adl İsm-i şerifi geçen Kur’an ayetleri :

“Hep yalana kulak verir, durmadan haram yerler. Sana gelirlerse, ister aralarında hüküm ver, ister onlardan yüz çevir. Eğer onlardan yüz çevirirsen sana hiçbir zarar veremezler. Ve eğer hüküm verirsen, aralarında adaletle hükmet. Allah adil olanları sever. ” Maide: 42

 “Rabbinin sözü, doğruluk ve adalet bakımından tamamlanmıştır. O’nun sözlerini değiştirecek kimse yoktur. O işitendir, bilendir.” Enam :115

“Ey iman edenler! İhramlı iken avı öldürmeyin. İçinizden kim onu kasten öldürürse öldürdüğü hayvanın dengi (ona) cezadır. (Buna) Kabe’ye varacak bir kurban olmak üzere içinizden adalet sahibi iki kişi hükmeder (öldürülen avın dengini takdir eder). Yahut (avlanmanın cezası), fakirleri doyurmaktan ibaret bir keffarettir, yahut onun dengi oruç tutmaktır. Ta ki (yasak av yapan) işinin cezasını tatmış olsun. Allah geçmişi affetmiştir. Kim bu suçu tekrar işlerse Allah da ondan karşılığını alır. Allah daima galiptir, öç alandır. “ Maide :95  

“Ey iman edenler! Birinize ölüm gelip çatınca vasiyet esnasında içinizden iki adalet sahibi kişi aranızda şahitlik etsin. Yahut seferde iken başınıza ölüm musibeti gelmişse sizden olmayan, başka iki kişi (şahit olsun). Eğer şüpheye düşerseniz o iki şahidi namazdan sonra alıkorsunuz; «Bu vasiyet karşılığında hiçbir şeyi satın almayacağız, akraba (menfaatine) de olsa; Allah (için yaptığımız) şahitliği gizlemiyeceğiz, (aksini yaparsak) bu takdirde biz elbette günahkarlardan oluruz» diye Allah üzerine yemin ederler.” Maide: 106

“De ki: Rabbim adaleti emretti. Her secde ettiğinizde yüzlerinizi O’na çevirin ve dini yalnız Allah’a has kılarak O’na yalvarın. İlkin sizi yarattığı gibi (yine O’na) döneceksiniz.” Araf:29

“Eğer müminlerden iki gurup birbirleriyle vuruşurlarsa aralarını düzeltin. Şayet biri ötekine saldırırsa, Allah’ın buyruğuna dönünceye kadar saldıran tarafla savaşın. Eğer dönerse artık aralarını adaletle düzeltin ve (her işte) adaletli davranın. Şüphesiz ki Allah, adil davrananları sever.” Hucurat:9

El-Adl esmasının Ebced değeri, zikir sayısı, zikir günü ve zikir saati : 

Ebced değeri ve zikir sayısı ; 104 Zikir günü ; Pazar Zikir sayısı ; Güneş (Sabah güneş doğarken ve ikindi sonrası.) Vücut haritasındaki yeri (Zikri hangi organa iyi gelir.) : Tansiyon, sağ göz ve sol bacak. Gezegeni : Jüpiter Hangi burç üzerinde etkili : Terazi

El-Adl esması Fazilet ve sırları:

El-Adl ism-i şerifi, adaletten sapmamak, istikametin düzeltilmesi için, “Ya Adl Celle Celalühü” diyerek 104 kere okunur.

Ya Adl ismini zikredenin maddi ve manevi hali düzelir.

Gece yarısından sonra 104 defa Ya Adl ismi zikri edildikten sonra bir zalimin zulmünden kurtulmak için okunup dua edilirse; o zalimden Allah’ın izniyle kurtulunulur.

Bu ismin zikrine usulüne göre devam eden kimse, iş ve davranışlarında adil olur, hiç kimseye zulmetmez, nefsini fitne ve fesattan kurtarır. Kötü huyları iyi huylara dönüşür; güzel ahlaka sahip olur.

Cuma gecesi 20 lokma ekmek üzerine yazıp yerse, insanların, cinlerin ve bütün mahlukatın hürmet ve saygısını kazanır. 

Kim, Cuma gecesi yirmi beş ekmek parçasına El-Adl ism-i şerifini yazar ve onu yerse; Allahü Teala hazretleri bütün mahlukatı ona musahhar kılar.

Hakkı olan şeyi almakta güçlük çeken, güneş doğmadan önce 10816 kere ” Ya Adl celle celâlühû ” deyip dua ederse maksadı hasıl olur.

Başkalarında hakkı olup da alamayanlar, üç gün riyazetle oruç tutup geceleri (10816) defa, ”YA ADL” diye zikredip, sonunda ” Ey adil-i mutlak olan Allah’ım! bu ismin hürmetine hakkımı falan kimseden alıvermemi istiyorum” diye dua ederse, Allah o zalim ve zorba hak yiyici kimseyi, dua eden kimsenin hakkını vermeye mecbur eder; yine de vermezse başka türlü cezasını çeker.

Bu ismin zikrine usulüne göre devam eden kimse, iş ve davranışlarında adil olur, hiç kimseye zulmetmez, nefsini fitne ve fesattan kurtarır. Kötü huyları iyi huylara dönüşür; güzel ahlaka sahip olur.

Hakimler bu ismi her gün (104) defa okuyarak devam ederlerse, Cenabı-hak, onları zulümden korur, isabetli kararlar ilham eder; davalı ve davacı ve şahitler, doğrudan başka bir şey söyleyemez, hakkı gizleyemezler.



Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi