Manevi Destek Dayanışma
Karia Suresi Fazilet Ve Sırları




Bismillahirrahmanirrahim

 Karia Suresi:

Kur'an-ı Kerim’deki sıralamaya göre 101. suredir. Mufassal sureler kısmının 14. durumundaki ikinci suredir. Karia süresi On bir ayettir. Mekke’de nazil olmuştur. 

Karia suresi hakkında:

El-Karia Kıyamet manasına gelmektedir. kelime olarak çarpma vurma anlamını işaret eder. Kıyamet de salacağı korku ile kalplere çarpar. Bu süre içerisinde kıyamet sahnesi sunulur. Onun hakikatinin meydana getireceği olayların sonuçlarından söz eder. Karia suresi ve kafirlerin kıyamet günündeki hallerinden de bahseder ahiret gününde o gün Salih amellerin kurtuluşa ereceği inkar edenlerin de uğrayacakları zarar ve görecekleri azaptan bahseder.

Karia suresinin meali:

 Rahman ve Rahim  olan Allah’ın adıyla.

1- Felâket kapısını çalacak olan (kıyamet).

2- Nedir o felâket kapısını çalacak (kıyamet)?

3- O felâket kapısını çalacak (kıyametin dehşet ve azametin) sana bildiren nedir? 

4- O gün insanlar yaygın (ve salgın) pervaneler gibi olacak. 

5- Dağlar çırpılmış yün gibi olur

6- Artık kimin  tartıları ağır gelirse

7- O hoşnut   bir hayat içinde olur

8- Fakat kimin tartıları hafif gelirse

9-  İşte Onun anası “haviye”dir

10- Onun ne olduğunu sana ne bildirebilir?

11- Kızgın bir ateştir.

 

Cehennem ateşi Rabbine dert yanıp Ey Rabbim ben beni yiyorum izin ver dedi Allahu Teala kendisine 2 defa nefes almak için izin verdi Birlik düşün diğeri yazın Bu surede bütün gelen takıma sahipleri ile kendi kendini yiyen cehennem ateşinin içine atılacak olanların durumu ortaya çıkarken Takva sahiplerine de bir çağrı vardır.

 Geylani Tefsiri Bu Sure Hakkında:

Ey iyiliklerini köpeklere tercih eden iyiliklerinin kötülüklerinden daha fazla olmasını isteyen kimse:  iç dünya ve iç Aleminde dünyevi ve maddi lezzet ve arzulardan uzak durmalısın Senin yüce derecelere yüksek makam ve mertebeleri ulaştıracak olan Ruhani ve manevi zevk ve lezzetlere yönelmeli uhrevi Yüce hallere ulaşmaya gayret etmelisin.

Sakın ha Tuğlu yemelere boş kuruntu ve hayallere kapılma Şüphesiz ki onlar seni büyük felaketlere sonu gelmez içinden hiçbir zaman çıkamayacağın fitne ve belalara düşürürler. Allah ve seni  dünyanın ve içindeki meşguliyetler den kurtarsın.

Karia suresinin fazileti ve havası:

Rasulullah (sav) buyurdu ki her kim Karia suresini okumaya devam ederse kıyamet günü mizanı ağır olur. Rivayete göre her işinin intizamlı olması için 100 defa okunursa faydasını okuyan görür. Dargınları barıştırmak için okumaya devam edilirse etkisi olur. Bu sureyi okumayı adet edenler her tehlikeden emin olur. bu süreyi yazıp üzerinde taşıyan kişiye Allahu Teala kolay kazanabilme yollarını ihsan eder. Havas Kitaplarından derlemedir. Doğrusunu Allah Bilir…


Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi