Manevi Destek Dayanışma
Et-Tekasür Suresi Fazilet Ve Sırları


Bismillahirrahmanirrahim

Et-Tekasür suresi Hakkında:

Kur’an-ı Kerim’deki sıralamaya göre 102. suredir. Mufassal sureler kısmının 14. grubundaki üçüncü ve son süredir. Sekiz ayettir ve Mekke’de nazil olmuştur.

Et-Tekasür suresinin ayetlerinin sayısı ittifakla sekiz ayettir. Bu sure kur’an-ı Kerim’in Bin ayetine denktir. Resulullah Şöyle buyurmuştur: “Biriniz her gün bin ayet okuyamaz mı? orada bulunanlar: Bin ayeti kim okuyabilir? dediler. Sizden biriniz Tekasür suresini okuyamaz mı?” buyurmuştur.

Et-Tekasür Suresi yaratıklardan pek çoğunun Dünya ile meşgul olduğundan bahsetmemektedir. Bu süre meşguliyetin insanı neden alıkoyduğunu bildirmez. Aksine meşguliyetin ne ile olduğunu bildirir. Bunlar Allah’u Teala’ya ibadet etmek ve ona karşı Takva sahibi olmak görevidir. 

Allah’ın  bizim Üzerimizdeki nimetlerinden söz edip ona karşılık bizden ibadet ve takva ve Tevhid davasına sarılmamızı istediğini görüyoruz. Fakat birçok insan bu görevi yerine getirmemektedir. Onlar Allah’ın nimetlerinden faydalanıyor fakat şükür etmiyorlar. Bu sebeple nimetlerin hesabının sorulacağını Tekasür Suresinde uyarıda bildirilmektedir.

Bu sürede insanoğlunun ibadet ve takvadan geri kalmasından dolayı başına gelecek olan cehennem sorgusunun ve yaşanacakların hatırlatılması, çokluk yarışı yüzünden Allah’a ibadetten geri kalanları yadırgama, onlar için bir uyarı ve tehdit vardır. İstenilen şeyin Allah’ın haklarını yerine getirmektir. Bu nimetleri veren Allah’ın unutulması kafirlerin ahlakıdır.

Et-Tekasür suresinin Nüzul Sebebi:

İbni Bureyde der ki.” Bu süre Ensar’dan beni Harise ile beni Hars adlı iki kabile hakkında nazil olmuştur. Bunlar birbirleriyle rekabete girip adamlarının mallarının çoğu çoğunluğuyla övünüyorlardı. Bir kabileden olanlar diğer kabileden olanlara:

-sizin içinizde falan, falan gibi kimseler var mı? diye sorarken diğer kabileden olanlar da onlara aynı şeyleri söylüyorlardı. Böylece her iki kabile de yaşayan fertleriyle övünüyorlardı. Ancak bir gün içlerinden bazıları bununla da yetinmeyerek birbirlerine:

-Öyleyse hadi gelin mezarlığa gidelim diyerek mezarlığa gittiler. İki gruptan biri mezarları göstererek:

-İçinizde falan falan gibisi var mıydı? diye sormaya başladı. Diğer grupta aynı şeyleri söylemesi üzerine Allah bu süreyi inzal buyurdu. ibn-i Kesir tefsir IV, sayfa 544 545

Hz. Ali (ra) der ki: ”Kabir azabının olup olmadığı hususunda şüphe içindeydik. Nihayet elhakümüttekasür ayet-i kerimeleri kabir azabı hakkında nazil oldu. İbni Cerir rivayet etmiştir.

Et-Tekasür Suresi Meali:

Rahman Ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla

1- Çoklukla övünmek sizi ( o  derece) oyaladı ki,

2- Ta mezarları ziyaret ettiniz

3- Sakın öyle olmayın ileride bileceksiniz

4- Sonra sakın öyle olmayın ileride bileceksiniz

5- Sakın öyle olmayın, eğer kesin bir bilgiyle bilseydiniz

6- Andolsun ki  Cehennemi muhakkak göreceksiniz

7- Andolsun ki yine onu gözünüzle kesin olarak göreceksiniz

8- Sonra o gün andolsun ki nimetlerden sorulacaksınız.

Geylani Tefsiri Bu Sure Hakkında:

Ey ahirete yakın ile iman noktasındaki inançları yakın bilgiye ulaşmış Muhammed’i Burada sana düşen vazife şudur: Ahirete varmadan önce onunla ilgili bilgilerinin ve inançlarının aynel yakin mertebesine ulaşması için onu daima hatırında tutmalı asla dünyanın süsüne, debdebe ve gösterişine bağlanmamalı, dayanmamalısın. Dünyadan nasibini sadece kifaf-ı nefs edecek kadar, zaruret miktarı ve iffetini koruyacak kadar olsun. Bu miktarla kanaat etmeyi bil lüzumsuz işlerle meşgul olanları Terk et, onlardan uzaklaş. 

Şunu bil ki:Şerli kimselerle hem dem olmak seni sırları düşünmekten alıkoyar. Nurları müşahade etmene mani olur. Rabbimiz bizleri lüzumsuz kelamlardan kurtaran ve Selamet yurduna eriştiren bir cezbeyi katından bizlere ihsan eyle. Geylani tefsiri 6. cilt sayfa 520

Tekasür Suresi Fazileti Ve Havası:

Her gün okuyan kabir azabından emin olur.Her kim bu sureyi okumaya devam ederse, kendisine dünyada verilen nimetlerden dolayı hesaba çekilmez. Bu iki konu hakkında zayıf / uydurma olduğu söylenmektedir.

Bu süre baş ağrısına okunduğu takdirde baş ağrısını teskin eder fayda verir. Her gün okuyan, İlahi hoşnutluğa mazhar olur; 36 kere okunması ile kişinin işleri açılır, kazancı artar.

Dünyevi ve uhrevi musibetlerden kurtulmak için günde üç defa okunur. İmam Caferi Sadık’a göre bir kişi, yağmur yağarken oturup ara vermeksizin 7 kere bu sureyi okursa, Allah Teala o kimsenin günahların affına vesile olacağı, sevap kazanacağı umulur.

Bu süreyi her gün okuyan ilahi bolluğa mazhar olur işleri açılır. Kazancı artar Tekasür suresini okumaya devam eden manevi alemde “şükrü” eda eden diye isimlendirilir.


Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi