Manevi Destek Dayanışma
Müzzemmil sûresi Fazilet Ve Sırları


Bismillahirrahmanirrahim

Müzzemmil sûresi

Müzemmil suresi Hakkında:

Kur’an-ı Kerim’deki sıralamaya göre 73. suredir. Mufassal sureler kısmının Altıncı grubundaki Beşinci suredir. 20 ayettir. Mekke’de nazil olmuştur.

Müzzemmil sûresi Konusu:

Müzzemmil sûresi, Yüce Peygamberin (s.a.v.) ha­yatından bir bölümünü, yani sırf Allah’a yönelişini, O’na itaatin, gece iba­detini ve Allah’ın kitabını okuyuşunu ele alır. Sûrenin ana konusu Peygam­berimizin (s.a.v.) hayatıdır. Bunun içindir ki bu sûreye “Müzzemmil sûresi” denilmiştir.

Bu mübarek sûre Yüce Allah’ın, kulu ve resulü Muhammed (s.a.v)’e göstermiş olduğu lütuf ye rahmetinden zuhur eden nazik ve güzel bir nidasıyla başlar. Gecenin belli bir vaktinde kalkarak Namaz kılmasını, o vakitte okunan Kur’an tesirli olduğunu, Huşu ve ihlasla Allah’ı zikrederek sadece Allah’a güvenip ona yönelmesini ister. 

Müzemmil Suresi Nuzül Sebebi:

1 – Ey örtüsüne bürünen.

2 – Geceleyin kalk ( namaz kil); yalnız gecenin birazında (uyu

3- Gecenin yarısında ( kalk ), yahut bundan biraz eksilt

4 – Veya üzerine ilave et ve ağır ağı Kur’an oku.

20 – Ey Muhammed! Şüphesiz Rabb’in, senin ve beraberinde bulunanlardan bir topluluğun gecenin üçte ikisinde biraz, yarısı ve üçte biri kadar vakit içinde kalktığını bilir. Gece ve gündüzü Allah takdir eder. Sizi bu vakitleri takdir edemeyeceğiniz bildiğinizi bildiği için tevbenizi kabul etmiştir. Artık Kur’ân’dan kolayınıza geleni okuyun, Allah içinizden hastalar olacağını, başkalarının, Allah’ın fazlu keremini aramak için yeryüzünde dolaşacaklarını, bir başkalarının ise Allah yolunda savaşacaklarını bilmektedir. O halde, Kur’an’dan kolayınıza geleni okuyun; namazı kılın, zekâtı verin, Allah’a güzel ödünç takdiminde bulunun. Kendiniz için yaptığınız iyiliği daha iyi ve daha büyük ecir olarak, Allah katında bulunursunuz. Allah’tan bağışlanma dileyin, Çünkü Allah.çok bağışlayan, çok esirgeyendir.

Sad b. Hisâm tra. ) dan rivayet olunmuştur. O der ki: “Hz. Aişe (r. a. )’ye: Bana Resulallah (s. a. v. )’ gece namazlarında bahset dedim. O bana: Müzemmil suresini okumuyor musun? diye sordu. Ben: Evet, dedim. 0: Allah bu sürenin başında gece namazını farz kılmıştı. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s. a. v. ) ile Ashab’ı bir sene müddetle gece namazı kıldılar. Öyleki, çok namaz kılmaktan ayakları şişerdi. Allah, bu surenin sonunu oniki ay müddetle semada tutmuştu. Nihayet bu surenin sonunda müslümanlara kolaylık getiren âyetleri inzâl buyurdu. Böylece gece namazı önceleri farz iken, nafile oldu” Nesei, Sünen K.Kıyami’l-Leyl, B.2; Tirmizi Sünen  K.Mevakıt, B.187

Ebu Abdurrahman b. es-Sükmi’den rivayet olunmuştur. O der ki: “Müzzemmil suresinin ilk ayetleri nazil olduğu zaman, müslümanlar bir sene müddetle kalkıp gece namazı kıldılar. Çok namaz kılmaktan, ayakları ve baldırları şişerdi. Nihayet bu surenin 20. âyet-i kerimesi nazil olunca müslümanlar rahata kavuştular.” Bu haberi, İbnu’l Munzir ile Ibn Cerir rivayet etmiştir.

 Geylani Tefsiri Müzemmil Suresi Hakkında:

Tevhid yolunun  yolcusu ve fena hedefine yönelmiş kişi!  Yapman gereken şudur: Bedenin ve malınla ve bütün hal ve hareketleri ile Tevhid yolunda elinden gelen çabayı harcamalısın. Dışını ve içini temizlemek için uğraşmalı kalbini tam ve halis yönelişten alıkoyan meşgalelerden arındırmak için gayret etmelisin.

Uzlet ve Halvete sarılmalı, seçilmiş peygamberden sana miras kalan ve hadislerle rivayet edilen davranış ve ahlaka bürünmeli, Allah’ın kitabındaki emirlere ve yasaklara ve onda geçen hükümlere sarılmalısın. Bununla da kalbi itibare almaya değmez Hak dışındaki varlıklara meyilden temizlenmeyi ve böylece ibret ve basiret ile bezenmiş ve sembol ve sırları elde etmiş kişilerden olmayı hedeflemelisin.

Geçici dünyanın lezzetlerine ve türlü kayıpları ve helakleri gerektiren iğreti hayatın şehvetlerine aldanmış kötülerin dostluğundan uzak dur. Çok bağışlayıcı olan Allah bizi Fazlı ve cömertliği ile ibret ve Basiret ehli kimselerden eylesin.

Müzemmil Suresi Fazileti ve Sırları:

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Kim Müzzemmil suresini (vird olarak) okursa, Allah’u Teala, o kişiden dünya ve ahiretteki sıkıntıları giderir.”((Ebûl-Leys Semerkandî, Tefsirul-Kur’ân, 6/320; Kâdı Beyzâvî, Beyzâvi Tefsir (Envârut-Tenzîl ve Esrârut-Te’vil), 2/540))

Kim Müzzemmil sûresini okursa, Allahü teâlâ ondan dünyâda ve âhirette zorluğu kaldırır. (Hadîs-i şerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîrî)

40 defa okuyan kimsenin rızkı ummadığı yerden gelir.

Bu sureyi okumayı adet haline getiren kimsenin, Allah’u Teala gerek dünyaya ait olan, gerekse ahirete mahsus bulunan bütün güçlüklerini kolaylaştırır.

İmam Kastalani (Rahimehullah) buyuruyor ki: “Kim Müzzemmil ve Kevser surelerini okumaya devam ederse, Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’i rüyasında görür.

Pısırık ve Ürkek çocuğa okunursa, Allah’ın izniyle şifa olur. 

Çevresinden şiddet görmüş ve ürkekleşmiş çocuğun üstüne okunursa, Allahü Teala’nın izniyle çocuk sağlık sıhhat bulur

Müzzemmil suresini okuyanın işleri kolaylaşır,

Müzzemmil suresini her gün okuyanın rızkı, tahmin edemeyeceği yerlerden gelip hanesine girer.


Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi