Manevi Destek Dayanışma
Müddessir sûresi Fazileti Ve Sırları


Bismillahirrahmanirrahim

Müddessir sûresi

Müddessir sûresi Hakkında:

Kuranı kerimdeki sıralamaya göre 74. suredir. Mufassal sureler kısmının altıncı grubundaki altıncı ve son suredir. 56 ayettir ve (bu surenin bir ayeti hariç  diğer ayetleri (bu itilaf konusudur) ) Mekke nazil olduğu hakkında ittifak vardır. 

Müddessir sûresi Konusu:

Müzzemmil sûresindeki gibi, Yüce Peygamberin (s.a.v.) şahsiyetinin bazı yönlerini anlatır. Onun içindir ki buna Müddessir sûresi denilmiştir.

Bu mübarek sûre, Peygamber (s.a.v)’e davet yükünü omuzlamasını, tebliğ görevini cehd ve gayretle yerine getirmesini, kafirleri uyarma ve Allah onunla düşmanları arasında hükmedinceye kadar sabretmesini em­rederek başlar.

Geylani Tefsiri Müddessir sûresi Hakkında:

Ey zatın birliğinin bütün mazharlarda dolaştığı sırrını ve nefislerde ve ufuklarda zahir olan bütün eserlerde sadece Onun var olduğunu kendinde gerçekleştiren mürid! Yapman gereken şudur: Gayp ve şehadet aleminde meydana gelen bütün fiillerin sadece Allah Teala’ya bağlı olduğunu, irade ve ihtiyara uygun olarak asıl itibarı ile Ondan sudur ettiğini, ancak Allah’ın onları kudretinin kemalini, hikmetinin sağlamlığını, ilminin ve iradesinin kuşatıcılığını, yaratışının harikuladeliğini ve eşsizliğini göstermek için isimlerinin mazharlarında ve sıfatlarının elbiselerinde izhar ettiğini kabul etmeli ve bilmelisin.

Yukarıda ifade edildiği şekilde inanmalı ve bilgi düzeyinde ona hükmetmeli, sonra bilgin görmeye evrilmeli, görmen de yaşamaya ve tecrübeye dönüşmelidir. Allah’ın ötesinde bir son ve sınır yoktur. Ey Efendimiz! Bizi sevdiğin ve hoşlandığın şeye muvaffak kıl.

Müddessir sûresi Fazileti Ve Sırları:

Bu sureyi okuyan, Allah’ın izniyle nefsi emmarenin sultasından kurtulur.

Hadis-i şerifte buyruldu ki: “Müddessir suresini her zaman okumayı alışkanlık haline getiren kimseye, Allah Teâlâ Mekke’de yaşayan müminlerin sevabı kadar sevap ihsan eder.”

Kuran-ı Kerim’deki sureleri okuyanlara verileceği bildirilen sevaplar, haram işlemeyip, helal lokma yiyenler, farz ve Vacib olan ibadetleri yapıp kul borcu olmayanlar içindir. Ehl-i sünnet itikadında olmak ve belirtilen fayda ve sevapları bu surelerden değil, Allah Teâlâ’dan bilmek lazımdır. (Kur’ân-ı Kerîm’de 574. sayfadadır.)

Allah’ın izniyle Kötülüklerden korunmak için okunur.

Çirkin ve Hayırsız işlerden kurtulmak isteyenler, Zihnini temiz işlere yormak için sureyi okumaya sürekli devam etsin.


Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi