Manevi Destek Dayanışma
Tevbe Sûresi 51. Ayeti Tefsiri ve Sırları

Tevbe Sûresi 51. Ayeti Tefsiri ve Sırları

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ayetin Arapçası

قُلْ لَنْ يُص۪يبَنَٓا اِلَّا مَا كَتَبَ اللّٰهُ لَنَاۚ هُوَ مَوْلٰينَاۚ وَعَلَى اللّٰهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ

Türkçe Okunuşu 

Kul len yusîbenâ illâ mâ keteba(A)llâhu lenâ huve mevlânâ(c) ve’ala(A)llâhi felyetevekkeli-lmu/minûn(e)

Birebir Tercüme

Kul: deki len yusîbenâ: bize ulaşmaz illâ: başkası mâ: şeyden keteba: yazdığı (A)llâhu: Allah’ın lenâ: bizim için huve: O’dur mevlânâ: bizim sahibimiz ve’ala(A)llâhi : Allaha felyetevekkeli: dayansınlar -lmu/minûn(e): inananlar

Ayetin Meali 

De ki: “Allah’ın bize yazdığından başkası başımıza gelmez. O bizim Mevlamızdır, inananlar Allah’a güvensin. Tevbe / 51


Tevbe Suresi 51 Ayetinin Tefsiri


İbn Kesir

51 — De ki: Allah’ın bizim için yazdığından başkası bize erişmez. O bizim Mevlâmızdır. Onun için mü’minler Allah’a tevekkül etsinler.

Allah Teâlâ peygamberine onların düşmanlıklarını haber veriyor. Zîrâ ne zaman «Sana bir iyilik (peygamberi ve ashabını sevindiren, düşmanlara karşı bir fetih, bir yardım ve zafer) erişirse; bu onları fenâ-laştırır. Bir kötülük erişirse de derler ki: Biz daha önceden (ona uymamak, tâbi olmamak suretiyle kaçınıp) tedbîrimizi almışızdır. Ve sevinerek dönüp giderler.» Allah Teâlâ onların bu tâm düşmanlıklarına nasıl cevap vereceklerini Rasûlü (s.a.) ne bildirip şöyle buyurur : «(Onlara) de ki: Allah’ın bizim için yazdığından başkası bize erişmez. (Biz O’nun dilemesi ve kaderi altındayız.) O, bizim Mevlâmız (efendimiz ve sığınağımız) dır. Onun için müminler Allah’a tevekkül etsinler.» Yani biz O’na tevekkül ederiz. O bize yeter. Ne güzel Vekîl’dir O.


Taberi Tefsiri

51- Onlara de ki: “Bize ancak Allah’ın yazdığı isabet eder. O, bizim dostumuzdur. Müminler sadece Allaha güvensinler.”

Ey Muhammed, cihattan geri kalan o münafıklara de ki; Bize ancak Alla­h’ın levh-i Mahfuzda yazdıkları isabet eder. Onun dışında bir şey dokunmaz. O, bizim dostumuzdur. Ve düşmanlarımıza karşı yardımcımızdır. Müminler sadece Allaha güvensinler ki Allah da onlara, düşmanlarına karşı yardım etsin.


El- Esas Fi’t-Tefsir

Birinci husus: “De ki: Allah’ın bizim için yazdığından başkası bize isabet etmez. Bizim başımıza, Allah’ın hakkımızda hükmetmiş olduğu hayır ve serden başka bir şey gelmez. “O bizim mevlâmızdır.” Bizim işlerimizi üstlenen, velîmiz, dostumuzdur ve bizim de veli edindiğimiz O’dur. Bütün işlerimizi çekip çeviren, koruyup gözeten O’dur. Bizim başımıza her ne gelirse gelsin -zâhiren şer dahi olsa nihayette. O bizim hem dünyamız, hem de âhiretimiz için hayırlıdır.

“Onun için mü’minler Allah’a tevekkül etsinler.” Yani mü’minlerin göstermeleri gereken davranış, Allah’tan başkasına tevekkül etmemektir. İşte bizler de Rabbimize tevekkül ediyoruz, O’nun emrini uyguluyoruz. Başımıza gelen musibetler sizi sevindirmesin. Bunların yerine bize daha hayırlısını verecek, zorluğumuzu kolaylıkla, bozgunumuzu zaferle değiştirecek olan O’dur.


Geylani Tefsiri

Ey resullerin en mükemmeli! Keşfinin  ve Rabbini müşahede etmenin muktezasınca, kendilerince alay edip eğlenen o münafıklara de ki: Meydana gelen hadiselerden bize Allah’ın bizim için yazdığından başkası asla erişemez. Yani onların bu sözlerine karşılık olarak de ki: “Ecel ve rızıklardan ya da gayb ve şehadet alemlerinde cari olan bütün hadise, hal ve fiillerden bize ancak Allah’ın takdir ettiği ve sonsuz ilim mertebesinde bizim için tahsis ettiği şeyler erişir” Zira O, bizatihi bizim Mevlâmızdır.

Ve yine O, sonsuz ilim mertebesinde sabit olan hükmü gereğince, herhangi bir değiştirme ve dönüştürme olmaksızın bizim için yapmayı kararlaştırdığı bütün işlerimizin de Mevlâsı ve sahibidir. Bu sebeple müminler yalnız Allah’a güvenip tevekkül etsinler. Biz müminlere Allah’ın bu takdirine göre cereyan eden hadiselere karşı rızadan başka tavır göstermek layık olmaz. 

Bu yönde kararlaştırılan kaza da meydana gelecektir. Bu sebeple, Zar’ın tekliğine ve bu vahdete dair olan sıran, var olan her şeyin farklı bütün safhalarına sirayet ettiğine inanan müminlerin başka herhangi bir sebep ya da vesileve değil sadece Allah’a güvenmeleri gerekir. Zira O, bizzat başlangıçta her şeyin mebdei olduğu gibi yine her şeyin dönüş yeridir de.


Tevbe Suresi 51 Ayetinin Sırları


Bu Âyet-i Kerimi her gün okuyan kimse her türlü sıkıntısından feraha çıkar.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi