Gerçek Balı Nasıl Anlarız…
Arı (Nahl) hakkında Kur’an’ı Kerimde müstakil bir sure mevcuttur. Burada Yüce Allah CC. 68-69 ayetlerinde Arı ve balı için şöyle buyurmaktadır: “ Rabbin bal arısına: Dağlardan, ağaçlardan ve insanların yaptıkları çardaklardan kendine evler (kovanlar) edin. Sonra meyvelerin her birinden ye ve Rabbinin sana kolaylaştırdığı yaylım yollarına gir, diye ilham etti. Onların karınlarından renkleri çeşitli bir şerbet (bal) çıkar ki, onda insanlar için şifa vardır. Elbette bunda düşünen bir kavim için büyük bir ibret vardır.” Nahl / 68, 69.
Doğanın en mucizevi besinlerinden biridir bal, pek çok hastalığa şifa kaynağıdır. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezleri arasında bulunan balın son zamanlarda piyasada çokça sahte ürünlerle insanların ağız tadını kaçıran sahte bal ve sahtekarlarla doldu. Bu durum insan sağlığını da ciddi anlamda tehdit etmektedir. Hakiki bal ile sahte balı nasıl ayırt edeceğiz nelere dikkat edeceğiz buyurun beraber bakalım…
Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen balın içinde vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler ve vücut için gerekli pek çok elementi içerir, Arı bir gram bal için dört binden fazla çiçeğin nektarını toplar.
Günümüzde Glikoz şurubu ile tamamen zararlı bir hale getirilen bal ile insan sağlığı hiçe sayılmaktadır. Gerçek balla sahte balı nasıl ayırt edilir?
Analiz Ettirmek: En sağlıklı yöntem tabii ki, balın analizini yaptırmaktır. Aşağıdaki yöntemler hakiki ve sahte balı ayırt etmek için en sık kullanılan yöntemlerdir. Dediğimiz gibi yine de en güvenilir yöntem balı gıda mühendislerine analiz ettirmektir.
Gerçek bal nasıl anlaşılır: Hakiki balla sahte balı ayırt etme yöntemleri:
Raflardaki bal ambalajlarının üzerinde “bal kodeksine uygundur” yazısı olup olmadığına bakınız. İçerik sıralamasında bal dışında glikoz, glikoz şurubu, fruktoz şurubu, şeker gibi maddeleri varsa o bal katkılıdır.
Koku testi: Hakiki balın kokusu yoktur. Balı kokladığımızda koku alıyorsak katkılı olduğu söylenebilir. Ancak her kokusuz bal hakiki değildir. Üreticiler bir takım maddelerle sahte balların da kokusunu bastırabilirler.
Akışkanlık testi: Balı akıttığımızda sürekli uzuyorsa gerçek, kesik kesik akıyorsa sahtedir
Su testi: Bir bardak suya bir çay kaşığı bal ekleyin. Bal su içinde olduğu gibi kalıyorsa gerçek, çözünüyorsa sahtedir
Soğuk hava testi: Bal soğuk havada donuyorsa gerçek, donmuyorsa sahtedir.
Şekerlenme testi: Gerçek bal şekerlenir, buzdolabında uzun süre bekletilince tereyağı kıvamına gelir; bunlar olmuyorsa bal sahtedir
Yakma testi: Bal değdirdiğimiz kibriti yaktığımızda yanıyorsa bal saftır ve gerçektir, yanmıyorsa sahtedir
Kağıt havlu testi: Kağıt havlu üzerine damlattığımız balı kağıt emiyorsa bal sahtedir
Tat testi: Yediğiniz bal genzi yakıyorsa, tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa hakiki baldır.
Yorum Gönder