Kayışkıran Otu
Diğer İsimleri :
Eşekotu, Demirdelen, Kayıkçı Çiçeği, Sabankıran, Yandak, Ononis spinosa, Hauhechel
Botanik Bilgi :
Baklagiller familyasından çok yıllık, dikenli bir bitkidir. Boş arazilerde ve kurak yerlerde yetişen, 30-60 santimetre yüksekliğinde, yer üstünde kısa bir gövde ve bu gövdeden çıkan oldukça çok daldan oluşan yıllık otsu Bal verici bir bitkidir.
Çiçekleri kısa saplı, yaprak dibinde, taç yaprağı pembe veya pembemsi kırmızı geriden rozet görünümündedir. Yaprakları dallara üçlü olarak dizilmiş vaziyette en yukarıda ise sade bir tane olur ve kenarları kertikli, koyu yeşil renkli, oval şekilde kısa saplıdır.
Mart-Nisan veya Ağustos-Eylül aylarında kökleri sökülür, yıkanır, kurutulur ve ince kıyılarak güneş ışınlarından ve nemden uzakta muhafaza edilir. şayet tentürü yapılacak ise taze olarak kullanılır.
İçindekiler:
Glikozitler Nişasta Ononin Orocol •Reçine •Saponin •Şeker Uçan yağ
Yan Tesiri:
Bilinen herhangi bir yan tesiri yoktur.
Şifası:
1) Anjin: Kayışkıran kökü kaynatılıp balla tatlandırılarak gargara yapılır.
2) İdrar söktürücü: Kayışkıran ardıç meyvesi, ayrık kökü kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
3) Mesane yolları iltihabı: Kayışkıran kökü kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
4) Öd söktürücü: Kayışkıran kökü, nane ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
5) Mesane kumları: Kayışkıran kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
6) Cilt hastalıkları: Deri kaşıntısı ve egzamaya karşı kullanılır.
7) Lenf bezlerinin şişmesi, romatizma, gut, ödeme karşı kullanılır.
Kullanılan Kısmı :
Kayışkıranın sadece kökü çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır. Nadiren çiçeklerinden de faydalanılır.
Tavsiye:
Kayışkıran da diğer dikenli otlar gibi tıkanıklık açıcı, idrar söktürücüdür.
Kullanım Şekli :
İki kahve kaşığı Kayışkıran kökü demliğe konur ve üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilir ve 30dk demlenmesi beklenir. Demlendikten sonra süzülür. Günde 3 defa yemek aralarında birer bardak içilir.
Uyarı :
- Kayışkıran kökünden çay hazırlanılırken asla kaynatılmaması gerekir. Eğer kaynatılırsa birleşimindeki eter yağını kaybeder.
- Kayışkıran kökü çayı 1-2 hafta süre içildikten sonra 3-4 gün ara verilmelidir. Çünkü uzun süre çayının içilmesi etkisinin azalmasına neden olur.
Yorum Gönder