Manevi Destek Dayanışma

 

İnançla Değişim


Bismillahirrahmanirrahim

İnsanın En Önemli Değeri İnançtır:

İnsanlar farklı milletlerin kimliklerine sahip olarak, dil ve renkleri ayrı da olsa dünya’ya eşit şartlarda temiz bir fıtrat üzere gelirler. Çocuğun gelişiminde ebeveynlerin ve onların inanç, eğitim  ve kültürleri. Ebeveynler temiz bir fıtratla doğan çocuğunu sonradan Hristiyan, Yahudi, Müslüman, Ateist veya Mecusi yapacak inanç değerleri ile donatır.

Çocuk Ebeveynlerin Sanat Eseridir:

Çocuğun şekillenmesinde en büyük etken Anne ve Babadır. Çocuk hayatı sorumluluk sahibi anne ve baba sayesinde tanıyıp şekillendirecektir. Çocuk anne ve babanın eseridir. O yüzden çocuk iletişim kurabilen insancıl ve ahlaklı bir yapıya sahip olabileceği gibi bencil, nankör, alçak ve düşük birine de dönüşebilir. Herkesin saadet ve bedbahtlığı onun eğitimine bağlıdır. Çocuğun sağlıklı gelişimi ile çevresiyle özdeşlemesini sağlayacaktır. 

Yetiştirilemeyen Nesil İnsanlık İçin Bir Kayıptır:

İyi koşullarda ve çevrede yetişmeyen çocuklardaki eğitim eksikliği, Ebeveyn baskısı ve ilgisizliği onların ruhi gelişimlerinde kötü etkiler bırakmış olacaktır. Bilinçaltında oluşan olumsuzluklar çocuğun ilerleyen dönemlerde hem karakter hemde ruhi açıdan büyük sorunlarla karşı karşıya kalmasını sağlayacaktır.

Çocuk çevresine ve ailesine karşı bir set çekmesine başka varlıklarla özdeşleşme yeteneğinin zayıflamasına,  zamanla neşe ve üzüntülere ortak olmama, bencilce davranma gibi hastalıklarla karşılaşır. Bu İnsanların yaşadıkları çevreye zarar verebilme olasılığı yüksektir. 

İnsanlar Farklı Meziyetlere Sahiptir :

İnsanlar eşit olmalarına rağmen ve cismani benzerlikleri vardır. Farklı renklerde ve dillerde olmalarında hikmetler vardır. Allah ayetinde de şöyle buyurmaktadır;  

“Göklerin ve yerin yaratılması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması da Onun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda bilenler için elbette ibretler vardır.” Rum:22

İnsanlar farklı milletlerden olsalar da doğaları gereği ortak yönleri vardır. Kültürleri değişiklik göstersede akıl ve vicdanları yaratılış gerçeğini bulmada insana yardımcı olacaktır.  “Ey insanlar! Doğrusu Biz sizleri bir erkekle bir dişiden yarattık. Sizi milletler ve kabileler haline koyduk ki birbirinizi kolayca tanıyasınız. Şüphesiz, Allah katında en değerliniz, O’na karşı gelmekten en çok sakınanızdır. Allah bilendir, haberdardır.”  Hucurat :11

Donanım Bozukluğu Olan İnsanlar :

Donanım ve bilinçaltı bozuklukları zamanla inançların zayıflamasına ve bozulmasına sebebiyet verir. Yaratıcıdan başka güçlere yöneliş arayışı başlayacaktır. Bu da ilahi gücünün karşısında bedbaht olmasına sebebiyet verecektir. Artık onun için kötülüğün kılavuzluğu ile iyiliğe karşı amansız bir mücadele başlayacak, makam ve mal elde etmek için ve onun muhafaza edilmesinde ahlaki olmayan yollara başvurulması gerçekleşecek.

Değişim Nefsi Emmarenin Terki İle Başlar:

İnsan eşit şartlarda  yaratılmış isede, hepsinde aynı şeyler içsel olarak yaşanır, insan zayıftır, nefsine uymaya meyillidir, acelecidir, nankör ve bozguncu olarak yaratıldı. İlahi emirlerde, terbiye ile insanın bunları kontrol edip kamil bir yapıya ulaşması için yollar gösterilmiştir. İnsan ilahi emirlere uyarak kendini geliştirip olgunlaştırır bu donanım değişimin güzel hallerini kendisine yaşatıp tattırır.

İnsan değişim yolunda birçok zorluklar ve dalgalanmalar yaşamasına rağmen, gösterdiği inanç ve tevekkül sayesinde varlığının yaradılış manasını bulması için Allah Celle Celalühü ona uyarıcılar göndermiştir. 

Allah tarafından gönderilen bütün emirler insanın doğasına ve yaşamsal enerjisine uyumlu emirlerdir. İnsanın hızlıca olgunlaşmasını ve değişimini sağlayan bu emirlere tabi olması Onu nefsi emmare’den öteye taşıyacaktır.Ruhsal marazlıklardan kurtulmasını sağlayacaktır….

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi