Manevi Destek Dayanışma

 

Melek Otunun Faydaları

Melek Otunun Faydaları

Diğer İsimleri :

Angelica, Angâlique Sylvestris

İçindekiler:

Acı Madde – Uçan yağ (Phellandren) – Bal mumu – Reçine – Şeker – Tanen – Karbonhidratlar – Organik asitler – Alma asadi – Oksalik asid – Sirke asidi

Botanik Bilgi : 

Maydanozgiller familyasından, iki-dört yıllık boyu 3 m bulabilen bir bitkidir. Gövdesi yuvarlak boru şeklinde, içi boş, dışı kahverengimsi renkte ve yukarılara doğru az çatallıdır. Çiçekleri gövde ve yan dallar üzerinde, şemsiye şeklinde ve sarımsı yeşil veya açık yeşil renktedir. Meyveleri, kenarında mantarımsı çıkıntı vardır ve bu sayede suya batmadan yüzebilir. Kökleri, sünger şeklindeki ve yan kökler adeta saç örgüsünü andırır şekilde ve kahverengimsi kırmızı renktedir. 

“Angelica officinalis” denilen türü Orta ve Kuzey Avrupa’da yetişen, yüksek bir bitkidir. Çiçekleri yeşilimsidir. Bu türün kökleri (Radix Angelicae) midevi, iştah açıcı ve idrar söktürücüdür.

“Angelica sylvestris” denilen türü; İstanbul, Marmara bölgesi, Doğu Karadeniz ve Beyşehir dolaylarında yetişir. Boyu 1-1,5 metre kadardır. 2 veya çok yıllık bir bitkidir. Gövdesi silindiriktir. Boyuna çizgiler vardır. İçi boştur. Mavimtırak-yeşil veya kırmızımtırak renktedir. Çiçekleri beyazdır.

Melek Otu Şifası :

1) Sinirleri kuvvetlendirici= Melek otu tek başına yada oğul otu, karabaş otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

2) Astım, nefes darlığı= Melek otu tek başına ya da biberiye, sinirli otla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

3) Romatizma= Melek otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

4) İştahsızlık= Melek otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

5) Kan temizleyici= Melek otu tek başına ya da ısırgan otu, kekik ile beraber kaynatılıp içilmeye devam edilir.

6) Diş ağrısı= Melek otu kaynatılıp gargara yapılır ve içilmeye devam edilir.

7) Bronş ve akciğer adalelerini kuvvetlendirici= Melek otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

8) Kalp adalesini düzenleyici= Melek otu, oğul otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

9) Yorgunluk giderici= Melek otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

10) Nekahat dönemi= Melek otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse hastalığın çabuk iyi olmasını sağlar.

11) Formda tutucu= Melek otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

12) İştahsızlık, hazımsızlık (bulantı, ekşime, şişkinlik ve kusma gibi) gidermek için kullanılır.

13) Mide-bağırsak kramplarında kullanılır.

14) Diyareyi kesici ve peklik vericidir.

Kullanım Şekli : 

Melek kökü iki kahve kaşığı (ince kıyılmış ve kurutulmuş ) demliğe konur ve üzerine 250-300 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlenmesi beklenir. Süzülerek içilir.

Melekotu Eterli Yağının Faydaları : 

Eterli yağın içten kullanımı önerilmiyor. Ama romatizma ve gut ağrılarına karşı dıştan uygulanan durumlarda başarıyla kullanılabiliyor.

Melek Otu Hakkında Uyarı :

Önemli oranda eterli yağ içeren bitkiler, her zaman dikkatle kullanılmalıdır! Bu nedenlerden dolayı, 1-2 haftalık kürlerden sonra kullanımına 3-4 gün ara verilmesi doğru olacaktır. Gebelik sürecinde, melekotu kökü kullanılmamalıdır.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi