Manevi Destek Dayanışma

 

Painite Taşı

Painite Taşı 

Painite taşı hakkında basında bir haber manşetlerde yer aldı şöyle yazıyordu, Muğla’nın Milas ilçesinde elmastan daha değerli olduğu bilinen ‘painite’ taşı ele geçirilmişti. Kaçak kazı yapıp, piyasa değeri 525 milyon dolar olduğu belirtilen taşı bulanlar ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı bu haberde bahsi geçen taş ilgimi çekti biraz araştırdım. Bu taşı bu kadar değerli yapan nedir? 525 milyon dolar az bir meblağ değil. Painite taşının özellikleri tam olarak bilinmese de bilinen özellikleri nelerdir? Nerelerde bulunur? Birazcık araştırdım ilginizi çekerse buyurun okuyun. 

Painite Taşı Nerede Bulunmuştur

İlk olarak 1954 yılında Burma’da bulunmuştur ve uzun bir zaman sadece iki örneği olmuştur. 2002 yılında Myanmar ve Burma’da madeni bulundu. 2005 yılına kadar, sadece 25 kristaller var olduğu bilinen ve sadece bir kaç tanesi nadir parçalar arasına girebilmiştir. O zamandan beri değişik bazı örnekler kuzey Myanmar’da bulunduğu bilgisi söylenmektedir.

Dünyanın en değerli taşı PainiteDeğerli Painite Taşı Özellikleri

Painite taşının renkleri ve ağırlıkları Almandin, Spessartin ve Yakutlarla özdeştir. Bu da demektir ki bazı painite taşları diğer taşlarla karıştırılmıştır. Genellikle yakut ile karıştırılan Painite taşı aslında daha farklı bir bileşime sahip. Doğal olarak altıgen şeklinde olan Painite kristali, alüminyum ve yaygın olarak oluşan kalsiyum ile birlikte bor ve oksijen gibi minerallerin bir karışımını içerir. Zirkonyum, Painite oluşturmak için beklenmedik bir ilişki içinde kendisini borla harmanlayan başka bir elementtir.

Zirkonyum ve borun bu tür anormal birleşmesi diğer minerallerde gerçekleşmez. Bu süreçte Painite’in benzersizliğine katkıda bulunur. Kroma ek olarak vanadyum gibi eser elementlerin varlığı, mineralin tipik koyu kahverengi tonlu kırmızıdan açık turuncu tonlu kırmızıya neden olur. Painite, benzer minerallerden belirgin şekilde farklı olsa da, kırmızının daha koyu tonları yakuta benzer. Bu renk bilmecesi Painite taşının lal taşı ve bazen de yakut olarak tanımlanmasına yol açtı.

Painite taşının özellikleri;

  • Formül: CaZrAl9 (BO3) O15
  • Renk: Kırmızı, kahverengimsi, turuncu-kırmızı
  • Sertlik: 8
  • Özel Ağırlık: 4.01 – 4.03
  • Kristal Şekli: Altıgen
  • İsim: Adını Arthur Charles Davy Pain’den alır.

Painite, zirkonyum, bor, kalsiyum ve alüminyum, ayrıca eser miktarda içeren krom ve vanadyum, içeren, borat mineral kristalidir. Borat bor asidi ve bir oksidin birleşimiyle oluşan tuzdur. İçindeki demir miktarına göre kahverengi, turuncu ve kırmızı renkleri bulunabilir. Elmastan daha da nadir bulunan Painite Türkiye’de şimdiye kadar bulunmamış olması, olmadığı anlamına gelmez.

Bu taşın bileşiğinde bulunan diğer madenler MTA haritalarında yerleri incelendiğinde birbirleri ile çakışan bir alanda olduklarını görmekteyiz. Bu Painite taşı bir birleşik yapı sergiliyorsa, bu bölgelerde oturan kardeşlerimiz. Gezdikleri yerlere iyi baksınlar belki de ayağınıza takılan bir nasip sizi farklı bir yere taşır 

Kıymetli kristal taşlardandır, mücevher olarak kullanıldığı gibi şifalı taş olarak da psikolojik hastalıklara iyi geldiği de söylenir.

Painite Taşının Değeri Nedir?

Painite Taşı, nadir görülen bir taş, bu paha biçilmez mineral bir servete mal olabilir. Painite taşı dünya üzerindeki en değerli taşlardandır. Düşük kalitede olan taşların başlangıç fiyatları 100 dolardan başlayıp, Mücevher kalitesinde ve neredeyse şeffaf Painite taşları, 60 bin Doları ile 75 bin ABD Doları civarında yapmaktadır.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi