Manevi Destek Dayanışma

Câsiye sûresi  Fazilet Ve Sırları



Câsiye sûresi  Fazilet Ve Sırları 

Câsiye sûresi Hakkında

Kur'an-ı Kerimdeki sıralamaya göre 45. Suredir. Mesani Kısmı beşinci sureler grubunun ilk suresidir. 37 ayettir. Mekke’de nazil olmuştur. Ha Mim’lerin altıncı suresidir. Ancak 14. âyet Medine'de inmiştir. Duhân Sûresinden sonra nazil olmuştur. Bu sureye eş-Şeria, ed-Dehr adları verilmektedir.

Casiye Suresi Konusu

Geniş bir şekilde İslâmî inançları, yani Allah'a ve birliğine iman, Kur'an'a ve Hz. Peygamberin (s.a.v.) peygam­berliğine iman, âhirete, öldükten sonra dirilme ve hesabı ele alır. Bu müba­rek sûrenin ağırlık noktası, hemen hemen, Âlemlerin Rabbi olan Yüce Al­lah'ın birliğine dâir delil ve hüccetleri getirmektir.

Bu mübarek sûre Kur'an'ı ve onun kaynağını anlatarak başlar. O kay­nak, mülkünde güçlü, yaratmasında hikmet sahibi olan Yüce Allah'tır. O, insanlığa hayır ve mutluluk yolunu aydınlatan bir kandil olsun diye, kul­larına rahmet olarak yüce kitabını indirendir.

Daha sonra bu sûre, bu geniş âlemde yayılmış olan kevnî delilleri an­latır: Eşsiz göklerde deliller vardır. Geniş yeryüzünde deliller vardır. İnsa­nın, diğer hayvanların ve mahlukatın yaratılmasında deliller vardır. Gece ile gündüzün birbirini takip etmesinde, rüzgârların ve yağmurların emir al­tına alınmasında deliller vardır. Bunların hepsi, Allah'ın yüceliğini, gücünü ve birliğini anlatan delillerdir. Bundan sonra sûre, Kur'an'ı yalanlayan suçlulardan bahseder. Onlar Kur'an'ın nurlu âyetlerini dinleyip te, kibir ve taş­kınlıktan başka bir şeyleri artmayan kimselerdir. Sûre onları, cehennemin alt tabakalarında elem verici bir azapla uyarır.

Bu sûre, Allah'ın, kullarına lütfettiği nimetleri anlatır ki, Allah'ın, kendilerine bol bol verdiği nimetleri düşünsünler, Ona şükretsinler; bu açık ve gizli nimetlerin kaynağının, bir olan Allah olduğunu ve Allah'tan başka ne bir yaratıcı ve ne de bir nzık verici bulunmadığını bilsinler.

Bu mübarek sûre, Allah'ın (c.c), İsrailoğullarma olan çeşitli ikram­larından ve onların, bu lütuf ve ihsana inkâr ve isyanla karşılık vermelerin­den söz eder. Değerli peygamberlerin daveti karşısında azgın suçluların tu­tumunu anlatır. Allah'ın adalet ve hikmetine göre, suçluların iyi amel edenlerle, kötülerin de iyilerle bir tutulamayacağını açıklar. Daha sonra da müşriklerin sapıklığa düşme sebebini açıklar. Bu sebep de, onların suç işle­meleri heva ve heveslerini ilâh edinmeleridir. Neticede basiretleri köreltil­miş ve asla hakka yol bulamaz olmuşlardır.

Sûre, kıyamet günündeki âdil hesabı anlatarak sona erer. Şöyle ki, in­sanlık İki gruba ayrılır; bir grubu cennete, bir grup da cehenneme girer.

Câsiye sûresi  İsmi

İnsanların, kıyamet gününde karşılaşacakları sıkıntı ve şiddetleri an­lattığı için bu sûreye "Câsiye Sûresi" adı verilmiştir. Şöyle ki, mahlûkât hesabı beklerken, korkudan diz üstü çöker. İnsanları, akla gelmeyecek şiddet ve sıkıntılar bürür: "O gün her ümmeti, diz çökmüş görürsün. Her Ümmet kendi kitabına çağrılır. Onlara, "Bugün yaptıklarınızla cezalandırı­lacaksınız" denir. Gerçekten o gün, öyle korkunç bir gündür ki, ondan dolayı çocuklar ihtiyarlar!! 

Câsiye sûresi Nüzul Sebebi

el-Mehdevi ve en-Nahhas’ın İbni Abbas’tan rivayetine göre bu sure, Hz. Ömer (r.a.) hakkında nazil olmuştur: Hicretten önce Mekke’de müşrik­lerden biri Hz. Ömer’e sövmüş, O da o müşriki yakalayıp dövmek istemiş, bunun üzerine Allah: “İman edenlere söyle: Allah ‘m (ceza) günlerinin gele­ceğini ummayanları bağışlasınlar…” (Casiye, 45/14) ayetini indirmiştir. Sonra bu ayet, “…müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün…” (Tevbe, 9/5) ayetiyle nesh edildi (hükmü ortadan kaldırıldı). Buna göre surenin tümü itti­fakla Mekke’de inmiştir ve otuz yedi ayettir.

Geylani Tefsiri Câsiye sûresi Hatimesi

Razı olma ve teslimiyet makamına ulaşmış olan Allah'ın azameti büyüklüğünün Cemali ve şanının yüceliği kendisine açılmış olan ey salik, senin Allah'a hamd ve şükrü eda etmeye devam etmen gerekir. Sana gerekli olan nimetleri sana bol bol verdiğini, anbean yenilediğini düşünerek hamd etmeye devam etmen gerekir. Öyle olmalısın ki bütün vakitlerin ve her türlü halin hamd ile dolu olmalı. Çünkü vuslat ermiş arifin alameti varlık aleminde Allah'tan başka görünmemesidir. Sadece onunla, onunla birlikte, onu ve onun için konuşmalıdır. Ondan Tanrı başka yoktur. Biz Ondan başkasına kulluk etmeyiz.  

Câsiye sûresi Fazilet ve Sırları

Hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki: “Kim Câsiye sûresini baştan sona kadar okursa, Allahü Teâlâ, o kimseyi dünya ve âhiretin her türlü fenalıklarına karşı perdeler.”

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Casiye Suresini okursa, hesap günü, Allahu Teala onun hata ve kusurlarını örter ve korkusunu giderir.” Kadı Beyzavi, Beyzavi Tefsir (Envarut-Tenzil ve Esrarut-Te’vil), 2/391

İftiradan kurtulmak için okunur.

Her kim Casiye suresini okursa, Allahu Teala o kimseyi dünya ve ahiretin her türlü fenalıklarına karşı perdeler.

Yolculuğa çıkmadan önce okuyan, sağ selamet evine döner

Kaza ve belalardan korunmak ve işyerinde bereket ve zenginlik isteyen kişi, Casiye suresinin 1-4. ayetlerini yılgın ağacından yapılmış bir tahta üzerine yazıp ev veya iş yerine asmalıdır.

Balık avlamaya çıkan kişi, bu surenin 12-13. ayetlerini yazıp balık ağına bağlarsa, bi-iznillah bereketli olur.


İstediğini (haram, hayırsız, nefsi ve yanlış istek olmamak kaydıyla) karşısındakine kabul ettirmek isteyen kişi, bir kere Besmele ile beraber Casiye suresinin 7-10 ayetlerini üç kere okuyup avucunun içine okur, daha sonra o kişinin yanına vardığında avucunu yüzüne doğrultursa, dileği olur.


Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi