Manevi Destek Dayanışma
El Kıyame Suresi Fazilet Ve Sırları


Bismillahirrahmanirrahim

Kıyâme sûresi

Kıyamet sûresi Hakkında:

Kur’an-ı Kerim’deki sıralamaya göre 75. suredir. El Kıyame suresine “ la Uksimu” suresi de denir. Mufassal sureler kısmının 7. Grubundaki ilk suredir. Mekke’de nazil olmuştur.  Bu konuda hiçbir ihtilaf istisna nakil edilmemiştir. Ayetlerin sayısı hakkında değişik görüşler İleri sürülmüştür. Kufelilere  göre 40 ayettir. Diğerlerine göre ise 39 ayettir denilmiştir.

Kıyâme sûresi Konusu:

Kıyâme sûresi Mekke’de inmiş olup, iman esaslarından biri olan “öl­dükten sonra dirilme ve hesap” konusunu ele alır. Ağırlıklı olarak ve özel bir şekilde kıyamet ve onun korkunç durumlarından, ölmek üzere olan in­sanın hallerinden ve âhirette kâfirin karşılaşacağı zorluk ve güçlüklerden bahseder. İşte bunun içindir ki bu sûreye “Kıyamet sûresi” adı verilmiştir.

Bu mübarek sûre, öldükten sonra dirilmenin şüphesiz bir gerçek oldu­ğuna dâir kıyamet gününe ve nefs-i levvâmeye yemin ile başlar. Daha sonra sûre, ayın batırılacağı, gözlerin şaşkına döneceği, hesap ve amellerin karşılığını almak için insanların ve bütün mahlukatın toplana­cağı o korkunç günün alâmetlerinden bir kısmım anlatır. 

El kıyame suresi bize pratik olarak bazı şeyleri hatırlatmaktadır:

1- Kendimizi hesaba çekin, günah ve ihmalkarlıklardan dolayı nefsimizi kınama alışkanlığını kazanmak

2- İstikbal’de Allah’a ait hakları yerine getirmeye Niyet etmek

3- Kur’an’ı tam bir sessizlik içinde dinlemek ve okumak

4- Ahireti Sevmek ve dünyayı önemsememek

5- İman etmek ve namaz kılmak

6- Allah’ın huzurunda sorumlu olduğumuzu ve hesaba çekileceğimizi bilerek unutmamak

Haydi sıkıca sarılalım kırılmayan Sağlam kulpa, kopmayan ipe yönelelim bizi yaratan, sonsuz alemin sahibi olan, güç ve kudret sahibi Allah’a. 

Geylani Tefsiri Kıyâme Sûresi Hakkında:

Ey Hakkın kuşatıcılığını ve kapsayıcılığını, mülk ve melekutundaki, ceberut ve lahutundaki tasarruflarında yalnız ve yegane olduğunu gerçekleştirmiş ve anlamış muvahhid! Yapman gereken şudur:

Onun kamil kudretine zayıflamanın ve güçsüzleşmenin ilişemeyeceğine, bozulma ve elden gitmenin arız olamayacağına, bilakis Onun, kudreti gereği, ilminin hazretinde ve kazasının levhinde var olan ve senin aklına gelmeyecek harikulade suretleri izhar edebileceğine ve varlığa getirebileceğine, dolayısıyla her bir zerreden istediği kadar alemleri oluşa ve varlığa getirebileceğine, sınırsız sayıdaki alemleri de varlıktaki her bir zerreye sığdırabileceğine inanmalısın.

Şu halde kim insanın kalbinin genişliğine ve göğsünün sahasına ulaşabilirse, Allah’ın kudret ve iradesi içinde hiçbir şeyin imkansız olmadığını bilir. Alemin cüzlerine ibret ve basiret gözüyle bakacak olsan, hatta kendine ve organlarının inceliklerine bakacak ve kanıksamışlığı ve alışmışlığı ortadan kaldıracak olsan, alemdeki her şeyde ve her zerrede sayılamayacak kadar harikuladelikler ve acayiplikler görürsün.

Demek istediğim şu ki senin gözün alıştığından, etrafındaki ilahi harikuladelikleri göremiyorsun. Eğer kalp gözün ibret ve ders alma sürmesi ile ışıklanacak olursa, her göz açıp kaparken Allah’ın kudretinin acaipliklerini ve yaratış ve hikmetinin harikuladeliklerini görür, böylece onlara kıyasla ölülerin diriltilip toplanmasının kolay ve basit bir iş olduğunu anlarsın. Ey yakılmaz ve sağlam kuvvet sahibi! Bizi Kendi hakikatinle ve varlığınla gerçekleştir.

Kıyâme Sûresi Fazilet Sırları:

  • Bu sure-i celileyi her kim, Cuma günleri veya Cuma geceleri okursa ve okumaya devam ederse, Kıyamet ve ahiret zorluklarından emniyet ve selamette olur. 

  • El’Kıyame suresini okuması sebebiyle kıyametin korkunç dehşetinden emin bulunur. Resulullah (Sav) buyurdu ki: “Kim Kıyame Suresini (vird olarak) okursa, Ben ve Cibril (As) kıyamet gününde onun kıyamete inandığına şahit olurum. Kıyamet günü bütün yaratıkların yüzleri üzerine onun yüzü parlayacak.” 

  • Kıyame sûresini devamlı okuyan kimse, Kıyamet gününde açık alınla haşrolunur.

  • Kim kıyame sûresini okursa, ben ve Cebrâil (aleyhisselâm) kıyamet günü, kıyâmete inandığına dâir ona şâhidlik yaparız.

  • Bir kimse her gece Sure-i KIYAME (ki La uksimü biyevmil Kıyame… okursa, kıyamet günü yüzü ayın ondördü gibi parlayarak Allah’a kavuşur.(Ramüz 438/6

  • Ahiret ve kıyamet zorluklarından kurtulur.

  • Kıyame suresini vird olarak okursa, kıyamet gününde günahlardan arınmış olarak haşrolunur.

  • Bir gece içerisinde, Yasin, Tebareke (Mülk) sureleriyle birlikte okuyanlar için, iki cihanda da büyük bir nur temin eder.

  • Cuma geceleri okuyan kimse, ahiret saadetine nail olur.

  • Bu sureyi okumaya devam edenler, mutlu ve uyumlu bir aile hayatına kavuşur.

  • Günah işlemeye devam eden kişi bu sureyi okumaya devam ederse, inşallah yaptığına pişmanlık duymasına sebep olur. Gerekli nasihatı alarak bir daha eski kötü alışkanlıklarına dönmez.


Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi