Manevi Destek Dayanışma

 

Nâzi’ât Suresi Fazilet Ve Sırları

Bismillahirrahmanirrahim

Nâziât Suresi Hakkında:

Kur’an-ı Kerim’deki sıralamaya göre 79. suredir. Mufassal sureler kısmının Dokuzuncu grubundaki ilk suredir. 46 ayettir ve Mekke’de nazil olmuştur. Nâziât suresine aynı zamanda es-Sahirat ve et-Tamme sureleri de denir.

Naziat Suresi Konusu:

Mekke’de inmiş olan bu sure, Mekke’de inen diğer sureler gibidir. Bu sureler, “Allah’ın birliği, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve hesap” gibi inanç esasları üzerinde durur. Surenin ana konusu, kıyamet ve onun halleri ve takva sahibi kişilerle suçluların varacakları yerlerdir.

Abdulkadir Geylani Naziat Suresi Hakkında:

Kıyametin kopmasına ve ondan sonra sevap/ceza görme ve cennet / cehennem gibi olayların gerçekleşeceğine gönülden inanan ey Muhammedi! Sana yaraşan, seçilmiş Peygamber (s.a.v.) ve onu takip eden seçilmiş ve temizlenmiş değerli insanlar aracılığıyla gelen salih ameller, razı olunan güzel huylar ve övülen tutum ve tavırlar cinsinden bildirilen sünnet ve edepleri ahirette karşılığı elde etmek için bu dünya hayatında geliştirip olgunlaştırmandır. Bütün durum ve hallerinde, kıyametin kopacağını ve arkasından dehşet verici olayların gerçekleşeceğini hatırlaman gerekir.

Geçici dünya hayatıyla ve fani süs ve ziynetleriyle aldanmaktan sakınman sana daha uygun düşer. Çünkü dünya hayatının süs ve ziynetleri seni aldatır, azdırır, hak yoldan saptırır ve bayağı bir hayata düşürür.

Dünya hayatının şerlerini takip etmemen ve vehmettirdiği hayalleriyle aldanmaman gerekir ki kıyamet gününde kendileri ve aileleri hüsrana uğrayan kimseler zümresinden olmayasın. Dikkat edesin ki bu durum apaçık bir hüsrandır.

Allah bizi ahirette emniyet içinde olan, kazançlı çıkan ve müjdeye nail olanlar zümresinden eylesin ki onlar için orada ne bir korku ve ne de bir üzüntü vardır.

Naziat Suresinin Fazileti Ve Sırları:

Peygamberimiz (Sav) buyurdu ki: “Kim Naziat suresini (vird olarak) okursa, onun (mahşerde) duruşu ve hesap vermesi bir namaz vaktinin miktarı kadardır. Sonra o kıyamet gününde cennete girer. Bu süreyi kim okursa, Allah(c.c) o kimseyi kabrinde ve kıyamet günü bir namaz kılacak kadar bekletmeden cennete koyar.

Bu surenin diğer faziletleri; Bu sureyi okuyan kişi, cennete sevinçle girer. Bu sureyi her gece okuyan kimse, ölüm acısını duymadan ve son nefesini Kelime-i Tevhid ile kapamak sureti ile iman ile ahirete göçme şerefine erer.

Bu sureyi okumaya devam edenin idraki artar, Akıl melekeleri gelişir. Algılama yetilerimiz kuvvetlenir. Kavrayış kabiliyetimiz artar.

Bu sureyi okuyan kişinin Tevbesi artar. 

Güncel tanımlama ile farkındalık ve analitik düşünme yetileri güçlenir.

Sırlar verilir. Beş duyu ile doğrudan algılanamayan bilgiler sunulur.

Edep ve güzel ahlakta mesafe alınır. 

Bu sureyi düşmanın yüzüne okuyan kimse, onun şerrinden emin olur

Hakk’a, doğruya, güzelliğe, iyiliğe davet edilir.

Kapalı kapılar açılmaya başlar, aşılamayan engeller kolaylıkla aşılır.

Kişilikli, karakterli, kendini bilen bir birey oluşumunda etkili bir faktördür.

Bu sureyi okuyan kişi; bilinçli, aydın, münevver kişilik donanımlarını kazanır.

Naz ehli olma ayrıcalığı kazandırır. 

Kalbin manevi hastalıklarının ilacıdır.

Naizat suresinin çokça okunması ile tasavvufta fenafişşeyh-fenafirresul – fenafillah olarak adlandırılan ruhsal ilerleme – ahlaki yücelme son derece kolaylaşır.

Naziat Suresi okuru adına ölmeden önce ölünüz hadisi şerifinin gerçeklik kazanmasına, yaşanmasına etken ve ettirgen bir destek unsuru olarak kolaylaştırıcı rol üstlenmektedir. Kuşkusuz bir lütuftur.



Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Ziyaretçiler

Gayb Alemi